Trump Xija pozval k ukrepanju glede Severne Koreje in nepoštene trgovine

Ameriški predsednik se je pričakovano pritožil zaradi do ZDA »nepoštene« trgovine.

Š. J., STA, Ka. M.
čet, 09.11.2017, 07:23; spremenjen: 09:51

Peking − Kitajska in ameriška podjetja so ob državniškem obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa uresničila pričakovanja in sklenila številne pogodbe v skupni vrednosti več kot 250 milijard dolarjev. Velik del tega zneska predstavlja Boeingov posel – Boeing bo, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, Kitajcem prodal 300 letal v skupni vrednosti 37 milijard dolarjev.

Predstavniki ameriških in kitajskih podjetij so več kot deset milijardnih pogodb slovesno podpisali v Veliki dvorani ljudstva v navzočnosti Trumpa in Xi Jinpinga. Trump je pozdravil sklenitev poslov − že v sredo sta državi podpisali pogodbe, vredne devet milijard dolarjev − in po poročanju agencije Reuters celo malce presenetil z izjavo, da »ne krivi Kitajske«, ker ta izkorišča ZDA, ampak da so za to krivi njegovi predhodniki.

Te besede so letele na velik primanjkljaj ZDA v trgovini s Kitajsko. Trump je že pred odhodom na azijsko turnejo napovedal, da bo med tridnevnim obiskom na Kitajskem pritisnil na Xija zaradi neravnovesja v trgovini. Presežek Kitajske v trgovini z ZDA je sicer oktobra po kitajskih podatkih nekoliko upadel na 26,6 milijarde dolarjev.

A kot ocenjuje AFP, veliki posli sami po sebi ne bodo bistveno zmanjšali omenjenega trgovinskega primanjkljaja, če jih ne bo spremljala odprava strukturnih omejitev, ki preprečujejo pošteno konkuriranje ameriških firm na Kitajskem.


Foto: Jonathan Ernst/Reuters

NaTrumpove kritike »nepoštenih« trgovinskih praks Kitajske je Xi odvrnil, da je v odnosih med državama res bilo nekaj »trenj«, in obenem pozval k večjim vlaganjem ameriških podjetij na Kitajskem. Zatrdil je, da bo njegova država bolj odprta do tujih podjetij. »Nadaljnje odpiranje je naša dolgoročna strategija. Ne bomo priprli ali zapirali vrat. Vse bolj in bolj jih bomo odpirali,« je dejal, kot poroča AFP.

Trump pohvalil Xija v zvezi s Severno Korejo

Na Trumpovem in Xijevem dnevnem redu je bila – pričakovano – tudi Severna Koreja. Tudi tu je Trump po poročanju Reutersa ubral spravljive tone, saj je med drugim pohvalil ravnanje Xija v zvezi s Pjongjangom. Ob enem ga je pozval, naj »zelo trdo dela« v smeri, da Kim Džong Unov režim prepriča v jedrsko razorožitev. Kot je ocenil, lahko Kitajska »ta problem reši hitro in preprosto«, ter Peking pozval k prekinitvi finančnih povezav s Pjongjangom.

Kitajska je tretja postaja Trumpove azijske turneje, med katero je že obiskal Japonsko in Južno Korejo, pot pa ga bo vodila še v Vietnam in na Filipine. Kot izpostavlja Reuters, so v Pekingu prvemu uradnemu obisku Trumpa pripisali velik pomen, saj je njegov sprejem pred Veliko dvorano ljudstva celo v živo prenašala državna televizija, kar je nekaj povsem nenavadnega ob obisku tujega voditelja.

Prijavi sovražni govor