Trumpov nov skok čez plot z demokrati

Bela hiša naj bi se z vrhom opozicije dogovorila o rešitvi »sanjačev« pred izgonom.
Objavljeno
14. september 2017 09.17
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Donald Trump je v sredo zvečer znova sedel za mizo z demokrati, po proračunskem presenečenju je tokrat na vrsti sporazum o zaščiti »sanjačev«, Američanov, ki so jih starši kot otroke nelegalno pripeljali v ZDA. Del paketa naj bi bili tudi ukrepi za večjo varnost meje, a brez razvpitega zidu.

Predsednik je o svojem drugem skoku čez politično razmejitev razpravljal na večerji − na mizi sta bili menda kitajska hrana in čokoladna pita − z vodilnima demokratoma v kongresu, poslanko Nancy Pelosi, ki vodi opozicijo v spodnjem domu, in senatorjem Chuckom Schumerjem, ki jo usmerja v zgornjem. Bela hiša je v izjavi za javnost srečanje označila za »konstruktivno« ter dodala, da so razpravljali o davčni reformi, varnosti meja, zaščiti »sanjačev«, infrastrukturi in trgovini.

Toda iz neuradnih virov je bilo slišati, da so se dogovorili predvsem o hitrem sprejetju zakonodaje o zaščiti okoli 690.000 mladih v okviru programa DACA, s katerim je prejšnji predsednik Barack Obama »sanjačem« omogočil legalno življenje, šolanje in delo v ZDA, Trump pa ga je ukinil s šestmesečnim odpovednim rokom. Schumer in Pelosijeva sta v skupni izjavi sporočila, da sta »imela zelo delovno srečanje s predsednikom, razprava se je osredotočila na program DACA, pri čemer smo se strinjali, da hitro uzakonimo njegove varovalke ter da dodelamo paket za večjo varnost meja, v katerem ne bo zidu«.

Vsaj z zadnjim se ni strinjala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders, ki je na družbenem omrežju twitter zapisala, da »zagotovo ni bilo soglasja o izključitvi zidu«. Dogovor prav tako ne bo zapečaten brez soglasja vrha republikanske stranke, ki je bil precej poparjen že ob le trimesečnem podaljšanju proračuna vlade in meje za zadolževanje, o čemer so se Trump in demokrati dogovorili mimo njih, čeprav so sami zahtevali najmanj šestmesečno podaljšanje.

Pelosi in republikanski vodja spodnjega doma Paul Ryan sta v sredo sicer začela pogajanja o mejah, v katerih naj bi potekala prihodnja kongresna razprava o politiki priseljevanja. Iz republikanskih vrst je hkrati prišel namig, da bo kljub predsednikovemu dogovoru z opozicijo in želji vlade, da čim prej sprejmejo zakonodajo, za to »potrebno nekaj časa«.