Trumpovo enačenje strani v Charlottesvillu sprožilo obsodbe

Do stališča, da sta za sobotno nasilje krivi obe vpleteni strani, so kritični tudi republikanci.

Ka. M., STA
sre, 16.08.2017, 09:13; spremenjen: 09:31

New York − Ameriški predsednik Donald Trump je v torek na novinarski konferenci izenačil neonaciste in rasiste z nasprotniki teh ideologij, kar je sprožilo ogorčene odzive celo med republikanskimi politiki, ki ga podpirajo. Dejal je, da je krivda za sobotno nasilje v Charlottesvillu na obeh straneh. Z izjavo je požel odobravanje pri neonacistih in rasistih, predstavniki Bele hiše pa so molčali.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, republikanec Paul Ryan iz Wisconsina, je v odzivu dejal, da je treba biti z obsodbo belega rasizma jasen. »Ta nestrpnost je v nasprotju z vsem, na čemer temelji naša država. Ne more biti nobene moralne dvoumnosti.«

»Ni nobenega moralnega enačaja med rasisti in Američani, ki se jim postavijo po robu,« je sporočil republikanski senator iz Arizone John McCain. Da so za sobotno dogajanje v Charlottesvillu krivi beli nacionalisti, je prepričan tudi Marco Rubio s Floride, navaja New York Times. Podobno mnenje so izrazili tudi drugi republikanci, demokrati pa so bili v svoji obsodbi Trumpa – kot pričakovano – veliko ostrejši.

Val ostrih kritik demokratov

»Kot jud, kot Američan, kot človek nimam besed, da bi izrazil gnus in razočaranje. To ni moj predsednik,« je dejal demokratski senator s Havajev Brian Shatz. Neonacisti in rasisti so konec tedna v Charlottesvillu med drugim namreč tudi vzklikali »Judi nas ne bodo nadomestili«. Trump je na novinarski konferenci v torek dejal, da so bili med njimi tudi dobri ljudje, ki so se postavili v bran spomeniku generalu konfederacije Robertu Leeju.

»Predsednik ZDA je branil neonaciste in krivil tiste, ki obsojajo sovraštvo in rasizem. To je bolno,« je dejala demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Demokratski guverner Virginije Terry McAuliffe je zavrnil Trumpovo trditev, da so prišli v Charlottesville mirni protestniki proti odstranitvi spomenika, ki so jih napadli divji levičarji. »Prišli so oboroženi neonacisti, klanovci in beli rasisti, širili sovraštvo in izzivali spopad. Eden od njih je umoril mlado žensko. To nista obe strani,« je dejal.
Trump je najprej presunil ameriške televizijske voditelje. Nekdanja direktorica komunikacij Bele hiše pri Georgeu Bushu mlajšemu Nicole Wallace se je spraševala, kdo bo zdaj odstopil. »Kdo lahko še naprej dela za tega človeka, ki dobiva pohvale od Davida Duka?« je dejala in Trumpa opredelila kot sramoto za republikansko stranko.

Republikanski komentator Charles Krauthammer je predsednikove besede označil za moralno sramoto. »Zadnjih 50 ali 60 let smo razumeli, da je zgodovina suženjstva in rasizma v naši državi nekaj posebnega. To bolezen smo morali zdraviti.« »Kar Trump ne razume, je to, da so vse skupaj sprožili nacisti in edina žrtev je bila žrtev nacista,« je še dejal glede dogajanja v Charlottesvillu.

Neonacisti in rasisti veseli Trumpove »podpore«

Nasprotno so Trumpova stališča laskala rasistom. Nekdanji veliki čarovnik Ku Klux Klana David Duke, ki je Trumpa po ponedeljkovi obsodbi rasistov kritiziral, je bil v torek poln pohval. »Hvala predsednik Trump za poštenost in pogum, da poveš resnico o Charlottesvillu in obsodiš levičarski terorizem,« je sporočil Duke, ki ga je Trump leta 2000 javno označil za nestrpneža in rasista. Duke je lani podprl Trumpovo kampanjo, sedanji predsednik pa je trdil, da ne ve, kdo je Duke.

Rasistični provokator in ideolog Richard Spencer je že v ponedeljek dejal, da ne verjame v iskrenost Trumpove obsodbe njegove ideologije, v torek pa je dobil potrditev. »Trump je za resnico in njegova izjava je bila poštena in odkrita,« je sporočil.

Tako Duke kot Spencer sta bila konec tedna v Charlottesvillu. Duke je v soboto na zborovanju rasistov povedal, da bodo izpolnili Trumpovo obljubo in vzeli vajeti države v svoje roke. »V to verjamemo, zato smo volili Trumpa,« je zatrdil.

Prijavi sovražni govor