Turčija obtožila Rusijo kršenja zračnega prostora

Turški predsednik je Rusijo posvaril pred posledicami, če bo nadaljevala s kršitvami. Moskva obtožbe zavrača.
Objavljeno
30. januar 2016 22.21
Ma. F., Pi. K., STA
Ma. F., Pi. K., STA

Ankara - Turčija je včeraj obtožila Rusijo, da je rusko lovsko letalo Su-34 v petek kršilo turški zračni prostor. Ruskega veleposlanika v Ankari so zato poklicali na pogovor in mu izrazili oster protest in obsodbo zaradi kršitve. Rusko obrambno ministrstvo je očitke Turčije že zavrnilo kot »neutemeljeno propagando«.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Rusijo opozoril, da se bo soočila s posledicami, če bo nadaljevala s tovrstnimi kršitvami. Na letališču v Istanbulu pred odhodom na turnejo po Latinski Ameriki je v izjavi dejal, da »tovrstni neodgovorni koraki ne koristijo ne Ruski federaciji niti odnosom med Rusijo in Natom ali regionalnemu in globalnemu miru«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potrdil, da je rusko bojno letalo v petek »kršilo turški zračni prostor kljub več opozorilom turških oblasti«.

V izjavi je Rusijo opozoril, da mora v celoti spoštovati zračni prostor zavezništva. »Rusijo pozivam k odgovornemu ravnanju in polnem spoštovanju zračnega prostora Nata. Rusija mora sprejeti vse potrebne ukrepe, da bo zagotovila, da do tovrstnih kršitev ne bo več prihajalo,« je zapisal v izjavi, poroča AFP.

Rusko letalo se ni odzvalo na številna opozorila turških kontrolorjev poletov, tako v angleškem kot ruskem jeziku, so poudarili in opozorili, da bi kršitev zračnega prostora lahko privedla do resnih posledic.

Na turške obtožbe pa se je zvečer odzvalo rusko obrambno ministrstvo in zanikalo, da bi katero koli rusko letalo kršilo turški zračni prostor. Predstavnik ministrstva generalmajor Igor Konašenkov je trditve Ankare označil za »neutemeljeno propagando«.

»Prepričan sem, da celo turški strokovnjaki za zračno obrambo vedo, da radarji lahko zabeležijo le višino, smer in hitrost letečega objekta. Noben radar pa ne more prepoznati tipa letala in države izvora,« je na očitke Ankare v soboto zvečer odgovoril tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Kot je dodal, je to mogoče videti le »neposredno iz drugega letala«, ki pa ga tedaj ni bilo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.