Nemčija in Turčija za tesno sodelovanje pri reševanju begunske krize

Skupna policijska akcija proti tihotapcem ljudi.

pet, 22.01.2016, 10:16; spremenjen: 17:42

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je že s svojim oktobrskim obiskom v Carigradu pokazala, kako pomembna ji je Turčija za »bistveno zmanjšanje« števila beguncev v Evropi. Današnje skupno zasedanje vlad obeh držav v Berlinu potrjuje te odnose, potem ko je EU že soglašala o trimilijardni pomoči Turčiji pri nastanitvi beguncev.

Čeprav denar sploh še ni začel pritekati, je predsednik turške vlade Ahmet Davutoğlu pred prihodom v Berlin ocenil, da je lahko le začetek. »EU ne prosimo za denar, a če je volja za delitev bremena resna, se moramo pogovoriti o vseh posameznih vidikih krize.«

V Ankari se zavedajo, v kako zapletenem položaju se je zaradi milijona beguncev v minulem letu in vsakodnevnega prihoda tisočev novih kljub hudi zimi znašla Nemčija, pa čeprav kanclerka ne misli, da je v Evropi osamljena, kot je na tiskovni konferenci odgovorila na novinarsko vprašanje. Poleg delitve finančnega bremena je omenila tudi nujnost uresničitve kontingentov za begunce, o katerih so se že dogovorile države EU. »Pred nami so dnevi tesnega skupnega dela.«

Še bolj kot milijarde evrov pa so lahko problematične druge turške zahteve, med njimi na samem vrhu prizadevanje za odpravo viz z državami Evropske unije. Mnogi Evropejci temu nasprotujejo, drugi obsojajo avtokratičnost predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana in njegovo obračunavanje s turškimi Kurdi. Ko je premier Davatoğlu je kurdsko PKK označil za teroristično organizacijo, je kanclerka vseeno izrazila upanje za nadaljevanje političnih procesov ter omenila turško preganjanje novinarjev.

Najpomembnejša tema petkovih pogovorov pa so bili vendarle begunci. Turčija je že uveljavila vize za nekatere prišleke in tistim, ki ostajajo pri njih, dovolila delo in zaposlovanje, kanclerka pa je omenila tudi obljubo »potrebnih korakov« proti ilegalnim migrantom.

Omenila je nedavno skupno policijsko akcijo proti tihotapcem ljudi, turški premier pa je opozoril na nujnost skupnega nastopa njegove države in EU, saj bodo po njegovem prepričanju begunci z nekaterih območij Bližnjega vzhoda prihajali tudi v prihodnosti. V Turčiji jih je že več kot dva milijona, od tega skoraj milijon otrok, nemška kanclerka pa je poudarila, da bo treba pomagati tudi tistim v Jordaniji in Libanonu.

V začetku februarja bodo o tem razpravljali na londonski konferenci donatorjev, tudi Angela Merkel pa meni, da bo begunski problem mogoče rešiti le s pomiritvijo izvornih težav na območju.

Prijavi sovražni govor