Ukrajinsko pilotko Nadjo Savčenko obsodili na 22 let zapora

Prisodili so ji motiv sovraštva in sodelovanja v zaroti ter namenoma povzročila smrt dveh ljudi.–
Objavljeno
22. marec 2016 17.05
Ti. K., De. P., STA
Ti. K., De. P., STA
Moskva – Rusko sodišče je danes ukrajinski pilotki Nadji Savčenko zaradi umora dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine leta 2014 izreklo 22 let zaporne kazni. 34-letno Savčenkovo je sodišče obsodilo umora, poskusa umora ter nezakonitega prestopa ruske meje v času ukrajinskega konflikta, poročanje nemške tiskovne agencije povzema dpa.

Sodišče v mestecu Doneck na jugu Rusije nedaleč od meje z Ukrajino je tudi sporočilo, da zaporna kazen Savčenkove vključuje skoraj dveletno obdobje, ki ga je ukrajinska pilotka že preživela v ruskem priporu.

Potem ko je Rusija Savčenkovo priprla sredi leta 2014, jo je Ukrajina imenovala za članico svoje delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, s čimer je dobila diplomatsko imuniteto. A rusko tožilstvo trdi, da imuniteta ne velja v primeru, če je bila podeljena po domnevnem kaznivem dejanju.

Rusko tožilstvo je Savčenkovo obtožilo sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja, kar je sama ves čas zanikala. Savčenkova je v času napada v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

Glede njene aretacije ruska stran trdi, da je Savčenkova prišla v državo prostovoljno in nezakonito, preoblečena v begunko, sama pa vztraja, da so jo na vzhodu Ukrajine ugrabili pripadniki proruskih sil in jo na silo prepeljali čez mejo.

Njen primer je bil deležen velike pozornosti tudi v tujini, vključno s Slovenijo, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi.