V Braziliji več 100.000 protestnikov

Na ulicah brazilskih mest se je danes zbralo več 100.000 protestnikov, ki so brazilsko predsednico Dilmo Rousseff pozivali k odstopu.

Mi. K., STA
ned, 13.03.2016, 15:02; spremenjen: 20:45

Rio de Janeiro - Na ulicah brazilskih mest se je danes zbralo več 100.000 protestnikov, ki so brazilsko predsednico Dilmo Rousseff pozivali k odstopu. Na protestih so se zbrali, ker je predsedničina Delavska stranka (PT) vpletena v veliko korupcijsko afero. Brazilsko tožilstvo je njenega predhodnika in mentorja Luiza Inacia Lulo da Silvo obtožilo pranja denarja.

V brazilskem glavnem mestu Brasilii naj bi se po podatkih vojaške policije zbralo okoli 100.000 protestnikov. V Rio de Janeiru pa se je zbralo med 700.000 in milijon protestnikov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji. Nemška tiskovna agencija dpa, ki se prav tako sklicuje na organizatorje, pa medtem poroča, da se je tam zbralo okoli 200.000 ljudi.

Okoli milijon ljudi naj bi se zbralo tudi v gospodarskem središču Brazilije Sao Paulu, protesti pa so potekali v 350 mestih po celotni državi.

Medtem Rousseffovi, ki je v petek svojemu predhodniku stopila v bran, grozi tudi izguba ključnega političnega zaveznika. Največja brazilska politična stranka Brazilsko demokratično gibanje (PMDB) je namreč sporočila, da se bo v roku 30 dni odločila, ali bo še delovala v zavezništvu s predsednico.

Znotraj desnosredinske PMDB se namreč krepijo pozivi k izstopu iz koalicije levičarske voditeljice, medtem ko se Rousseffova sooča z gospodarsko recesijo, korupcijskim škandalom in preiskavami zaradi domnevnih volilnih kršitev, pa tudi morebitno nezaupnico.

Poslanec PMDB Osmar Terra, eden od vodilnih v gibanju za umik od Rousseffove in njene PT, je dejal, da je predsednica izgubila nadzor nad državo, ki se je znašla v hudi recesiji, čeprav se pripravlja na izvedbo letošnjih poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, navaja AFP.

Tožilstvo je sprožilo postopek proti Luli, ker naj bi ta skrival lastništvo luksuznega stanovanja v letovišču Guaruja. Dobil naj bi ga kot podkupnino od družbe OAS, vpletene v obsežno korupcijsko shemo, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras.

V tej shemi naj bi sodelovali politiki iz več strank, tudi vladajoče Delavske stranke, Lula pa je doslej najvidnejši posameznik, ki se je ujel v mreže preiskovalcev.


Prijavi sovražni govor