V vrsti napadov v Džakarti najmanj sedem mrtvih

Po še nepotrjenih informacijah za napadi stoji skrajna sunitska milica Islamska država.
Objavljeno
14. januar 2016 08.09
M. Č., Ma. Ja.
M. Č., Ma. Ja.

Džakarta − Indonezijsko glavno mesto Džakarta je davi pretresla vrsta eksplozij in strelskih napadov. Po zadnjih informacijah tamkajšnje policije je bilo ubitih sedem ljudi, dva civilista − en indonezijski državljan in državljan Nizozemske − in pet napadalcev, 19 ljudi pa je ranjenih. Policija je sporočila, da je napada konec in da napadalci niso več na prostosti.

V Džakarti je po navedbah tiskovne agencije Reuters odjeknilo najmanj sedem eksplozij, večkrat pa se je  zaslišalo streljanje. O eksplozijah so najprej poročali iz več krajev, med drugim iz kavarne v nakupovalnem centru blizu predsedniške palače in uradov Združenih narodov, je poročala britanska mreža BBC. Poročali so tudi o ostrostrelcih na ulicah, policija pa je nato območje okoli nakupovalnega centra zaprla. Oboroženi napadalci so granate vrgli tudi v policijsko postajo, je poročala nemška tiskovna agencija DPA

Policija domneva, da je v napadu sodelovalo najmanj 14 napadalcev. Nekateri med njimi so se po eksplozijah spopadli s pripadniki varnostnih sil, ki jih je na ulicah več sto. Po navedbah Reutersa so aretirali najmanj štiri osumljence.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je napade že označil za teroristično dejanje. »Ne sme nas biti strah, ta teroristična dejanja nas ne bodo porazila,« je dejal v televizijskem nagovoru. Državljane je pozval k miru in izrazil obžalovanje zaradi žrtev ter obsodil nasilje.

Današnji napad indonezijskih oblasti sicer ni ravno presenetil − na tveganje so po navedbah agencije AP opozorile že prejšnji mesec, vse odkar je skrajna sunitska milica Islamska država (IS) sporočila, da se je Indonezija »znašla na njihovem seznamu«. Oblasti so zato pred cerkve, na letališča in druga javna prizorišča namestile 150.000 pripadnikov varnostnih sil, poleg tega pa izvedle vrsto aretacij.

Kdo stoji za napadi, uradno še ni znano, a Indonezija je bila že večkrat tarča napadov islamskih skrajnežev. Po še nepotrjenih informacijah, ki jih navaja s skrajno sunitsko milico IS povezana tiskovna agencija Aamaq, za napadi v Džakarti sicer stoji Islamska država. Pred tem je indonezijska policija sporočila, da za napad sumijo indonezijsko skupino, ki je menda povezana z IS.

Zadnji največji napad skrajnežev je Džakarto pretresel julija 2009, ko sta v hotelih JW Marriott in Ritz Carlton odjeknili eksploziji, v katerih je bilo ubitih sedem in ranjenih najmanj 50 ljudi. Najhuje pa je bil oktobra 2002, ko je bilo v bombnem napadu na turistično območje Kuta na otoku Bali ubitih več kot 200 ljudi.