V Egiptu se bo prvič po letu 2012 sešel parlament

Večina novih poslancev pripada zavezništvom, ki podpirajo vlado predsednika Abdela Fataha al Sisija.
Objavljeno
10. januar 2016 09.58
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Kairo − V Egiptu se bo danes prvič po treh letih in pol sešel parlament, piše Slovenska tiskovna agencija. Na ustanovnem zasedanju v Kairu se bo zbralo 596 poslancev novega sklica parlamenta, ki so ga Egipčani volili od oktobra do decembra lani.

Večina novih poslancev pripada zavezništvom, ki podpirajo vlado predsednika Abdela Fataha al Sisija, zato ni pričakovati, da bi oporekali njegovemu režimu, piše STA. Prej nasprotno. Različne struje so namreč že pred oblikovanjem parlamenta skušale skleniti še trdnejše bloke v podporo al Sisiju. Ta pobuda sicer ni uspela, je pa dodatno okrepila bojazni, da bo parlament le šibek organ brez lastne volje.

Egipt je bil brez brez parlamenta vse od leta 2012, ko je bila razpuščena skupščina, v kateri so imeli večino islamisti, dodaja STA. Vojska na čelu z al Sisijem je nato poleti 2013 po množičnih protestih strmoglavila prvega svobodno in demokratično izvoljenega predsednika, islamista Mohameda Morsija. Muslimanske brate, ki so ga podpirali in ki so zmagali na parlamentarnih volitvah leta 2011, so prepovedali, tako da na lanskih volitvah niso mogli sodelovati.

Na čelu Egipta je od junija 2014 nekdanji vojaški vodja al Sisi, ki državi vse odtlej vlada z dekreti. Poslej bo moral pomembne odločitve potrjevati parlament, še dodaja STA.