V indijski bolnišnici umrlo več deset otrok

Oblasti so sprožile preiskavo, zanikajo pa poročila, da je za smrti v bolnišnici krivo pomanjkanje kisika.

Ma. F., STA
sob, 12.08.2017, 12:29

Lucknow - V bolnišnici v mestu Gorakhpur na severu Indije je v zadnjih petih dneh umrlo najmanj 60 otrok. Bolnišnica se sicer spopada s pomanjkanjem kisika, saj naj bi bila dobava prekinjena zaradi neplačanih računov, vlada pa zaenkrat to zanika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah indijskih medijev je 30 otrok umrlo v četrtek in petek, že prej pa so zabeležili več deset smrtnih žrtev. Z bolnišnico upravlja lokalna vlada.

Oblasti so sprožile preiskavo, zanikajo pa poročila, da je za smrti v bolnišnici Baba Raghav Das v zvezni državi Uttar Pradesh krivo pomanjkanje kisika. »Da, v zadnjih petih dneh je v bolnišnici umrlo 60 pacientov, a ne verjamemo, da je to povezano s poročili o pomanjkanju kisika,« je dejal predstavnik lokalnih oblasti Anil Kumar.

Lokalni minister za zdravje Sidharth Nath Singh je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa za indijsko televizijo India Today TV dejal, da bi v primeru, da bi bile motene dobave kisika, sistem avtomatično preklopil na rezervni podporni sistem. Bolnišnica naj bi namreč tudi sama proizvajala kisik.

Kot je dodal, so račune dobaviteljem poplačali, bolnišnica pa naj bi sveže zaloge kisika prejela danes ali v nedeljo. Sicer pa bi lahko bile smrti posledica naravnih vzrokov, saj v bolnišnico sprejmejo veliko zelo resnih primerov, je še dodal Kumar.

Gorakhpur sicer v Indiji velja za epicenter encefalitisa, katerega izbruh zabeležijo v skoraj vsaki sezoni monsunov. Bolezen terja življenja na stotine ljudi, večinoma otrok.

Povezane novice

V nesreči vlaka v Indiji umrlo več deset ljudi
22. januar ob 17:32
Osem vagonov ekspresnega vlaka je iztirilo blizu kraja Kuneru okoli 30 kilometrov od mesta Raigarh.
Prijavi sovražni govor