V napadu na Slonokoščeni obali več kot 15 mrtvih, tudi Evropejci

Oboroženi moški so na padli dva hotela, po nekaterih informacijah naj bi streljali tudi na turiste na plaži.
Objavljeno
13. marec 2016 19.04
IVORYCOAST-ATTACK/
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Abidjan - V današnjem napadu oboroženih neznancev v letovišču Grand Bassam na Slonokoščeni obali je bilo ubitih 14 civilistov in dva vojaka, je sporočil predsednik Outtara. Med žrtvami naj bi bilo najmanj pet Evropejcev, je pred tem poročala francoska televizija Tf1. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Al Kaida islamskega Magreba.

 

V bolnišnice so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prepeljali najmanj 20 huje ranjenih.

 

Skupina okoli desetih močno oboroženih moških je po navedbah notranjega ministrstva Slonokoščene obale napadla tri hotele v letovišču, ki leži okoli 40 kilometrov vzhodno od Abidjana.

 

Mediji omenjajo hotela L'Etoile du sud in Koral Beach, ki sta bila polna turistov. Streljali naj bi tudi na turiste na plaži. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je bilo z območja slišati strele, oblasti pa so tja napotile vojsko.

 

Notranje ministrstvo je pozneje sporočilo, da so"nevtralizirali"šest napadalcev. Podrobnosti bodo sporočili v prihodnjih urah, so dodali. Po navedbah medijev naj bi bil eden od napadalcev na begu.

 

Več sto prestrašenih ljudi se je pred napadom zateklo v francosko četrt ob vhodu v staro mestno jedro Grand Bassama, nekaj so jih evakuirali z vojaškimi vozili. Na območje, ki so ga zaprli vojaki, med njimi tudi francoski, je pripeljalo več reševalnih vozil.

 

Motiv za napad za zdaj ni znan, napadalci, oboroženi s puškami kalašnikov, pa naj bi vzklikali Alah je velik.

 

Francoski predsednik Francois Hollande je že obsodil napad. Najmanj ena od smrtnih žrtev je imela francosko državljanstvo, poroča AFP. Hollande je obljubil nadaljnjo pomoč Slonokoščeni obali pri iskanju napadalcev.