Na pakistanski univerzi napadalci neusmiljeno nad študente

Tri ure po začetku napada so predstavniki vojske sporočili, da je ta končan. Umrlo je najmanj 20 ljudi.

Š. P., STA, Mo. B.
sre, 20.01.2016, 07:06; spremenjen: 08:33

Islamabad − Danes zjutraj je več oboroženih napadalcev vdrlo v kampus univerze v mestu Harsada na severozahodu Pakistana ter začelo streljati na študente in profesorje. Tri ure pozneje je predstavnik tamkajšnje policije Saed Wazir sporočil, da je operacija v kampusu končana. Pripadniki varnostnih sil pregledujejo objekte. Doslej so našli 20 smrtnih žrtev, več ljudi je ranjenih.

Na univerzo je sicer vpisanih 3000 študentov, v času napada pa je gostila še dodatnih 600 udeležencev recitala poezije. Najbolj krvavo je bilo po besedah Wazirija v hostlu, namenjenem študentom, kjer so našli večino žrtev. Ranjenih je vsaj še 30 ljudi, poleg študentov tudi osebje univerze in varnostniki.

Tiskovni predstavnik vojske je po poročanju Al Džazire potrdil, da so ubili štiri napadalce. Koliko, če sploh, jih je še na begu, ni znano. Po poročanju pakistanskih medijev ti prihajajo iz vrst pakistanskega talibskega gibanja Tehrik i Taliban Pakistan (TTP).

»Večina študentov in osebja je bila v učilnicah, ko se je začel napad,« je povedal predavatelj na angleškem oddelku Šabir Kan, ki je bil ravno na poti na univerzo, ko je slišal novico.

Provinca Kiber Pakunkva velja za trdnjavo pakistanskih talibov. Decembra 2014 so napadli šolo v Pešavarju, pri tem je umrlo 141 šolarjev. Pakistanska vojska je po tem napadu, ki velja za najhujši napad skrajnežev v Pakistanu, sprožila veliko ofenzivo proti skrajnežem.

 

Prijavi sovražni govor