V Tuniziji znova brbota

Zaradi protestov proti slabim socialnim razmeram so tunizijske oblasti razglasile policijsko uro, ki bo veljala po vsej državi.

Mo. B., STA
pet, 22.01.2016, 15:07

Tunis − Tunizijo pretresajo najhujši socialni nemiri od začetka arabske pomladi pred petimi leti. V noči na danes so v več predelih države izbruhnili nasilni protesti proti slabim gospodarskim razmeram. Demonstranti so v prestolnici Tunis, kot tudi v mestih Jendouba in Bizerte, napadli policijske postaje. V spopadih je umrl en policist, poroča Slovenska tiskovna agencija.

S tunizijskega notranjega ministrstva so sporočili, da so protestniki napadali policiste in tudi zažigali vozila varnostnih sil. Po poročanju lokalnih medijev pa so v neki revni četrti Tunisa izropali več trgovin in dve banki.

Protesti proti slabim gospodarskim in socialnim razmeram ter visoki brezposelnosti so se začeli prejšnji konec tedna v provinci Kasserine na zahodu Tunizije. V tamkajšnjih spopadih med demonstranti in policijo je bil v sredo zvečer tudi ubit en policist. V protestih je bilo doslej ranjenih še več deset policistov in protestnikov.

Zaradi nasilnih protestov so tunizijske oblasti danes razglasile policijsko uro, ki bo veljala po vsej državi. »V luči napadov na javno in zasebno lastnino ter glede na to, da nadaljevanje teh dejanj predstavlja grožnjo varnosti državljanov, je bila sprejeta odločitev o razglasitvi policijske ure po Tuniziji od 20. do 5. ure,« so po poročanju STA sporočili s tunizijskega notranjega ministrstva.

Pri tem so dodali, da bodo kršitelji policijske ure kaznovani. Izjeme sicer veljajo za nujne medicinske primere in tiste, ki delajo ponoči. Oblasti so še pozvale k umiritvi strasti, potem ko so zaradi vandalizma v predmestju Tunisa aretirali 16 ljudi.

Po poročanju britanskega BBC so nekateri od protestnikov opozorili, da številnih socialnih problemov, ki so sprožili arabsko pomlad v državi leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega voditelja Zineja El Abidina Ben Alija, še vedno niso rešili.

Tunizija je edina država, ki jo je pretresla arabska pomlad, ki ji je vsaj deloma uspela demokratična tranzicija. A slabe gospodarske razmere so ostale. Več kot tretjina mladih je brez dela. Nezaposlenih pa je kar 62 odstotkov tunizijskih diplomantov.

Prijavi sovražni govor