V Ugandi zmaga dosedanjemu predsedniku

Njegov najtesnejši tekmec Kizza Besigye, ki je v hišnem priporu, je izid že označil za goljufijo.
Objavljeno
20. februar 2016 13.21
Uganda Elections
Ma. Ja., Ma. F., STA
Ma. Ja., Ma. F., STA

Kampala − Ugandski predsednik Yoweri Museveni je z vnovično zmago na volitvah po treh desetletjih na predsedniškem položaj osvojil še peti mandat, je danes sporočila volilna komisija. Njegov najtesnejši tekmec Kizza Besigye, ki je v hišnem priporu, je izid že označil za goljufijo.

71-letni Museveni je dobil 60 odstotkov glasov podpore, medtem ko je pridržani Besigye dobil 35 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Komisija razglaša Yowerija Kaguto Musevenija za izvoljenega predsednika Republike Uganda,« je ob razglasitvi rezultatov povedal predsednik volilne komisije Badru Kiggundu. Na ulice prestolnice Kampala so oblasti vpoklicale številne policiste in vojake.

»Izid volitev lahko raztrga ali pa zgradi državo. Kot Ugandčani bodimo pripravljeni pokazati več strpnosti,« je med drugim dejal Kiggundu. »Radi imamo to državo in vi Ugandčani imate radi to državo.«

Stranka Besigyeja, Forum za demokratične spremembe, je izid označila za goljufijo, a Musevenijevo Narodno odporniško gibanje (NRM) je hitro objavilo, da slavijo zmago.

Besigye je bil sicer med kampanjo večkrat aretiran; sprva v ponedeljek, nato v četrtek zvečer, še tretjič ta teden pa so ga priprli v petek. Policija ga je prijela v prostorih stranke v Kampali, kjer se je pripravljal na novinarsko konferenco. Kasneje so ga pospremili domov, a njegov dom je obkoljen z varnostnimi silami.

»Izid potrjuje, da je našim nasprotnikom spodletelo ponuditi alternativo,« je povedal tiskovni predstavnik NRM Mike Sebalu. »Za njihovimi nejasnimi trditvami o spremembah ni bilo nobene politike in nobene možnosti za napredek - in ljudje so prepoznali prazne besede.«