V Venezueli razglasili izredne gospodarske razmere

Vlada lahko zdaj med drugim odredi povečanje proizvodnje in prevzame nadzor nad zasebnimi podjetji.
Objavljeno
16. januar 2016 10.37
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Caracas – Predsednik Venezuele Nicolás Maduro je v petek razglasil izredne gospodarske razmere v državi za 60 dni, potem ko je centralna banka sporočila, da je gospodarska rast v prvih devetih mesecih 2015 nazadovala za 4,5 odstotka, inflacija pa je znašala 108,7 odstotka. Socialistični predsednik je potem nastopil v parlamentu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Prvič odkar je na oblasti nasledil pokojnega revolucionarja Huga Cháveza, se je Maduro soočil s sovražnim parlamentom, v katerem je po decembrski zmagi na volitvah večino prevzela nekdanja opozicija.

V govoru o položaju v državi je priznal katastrofalne gospodarske razmere in po poročanju STA zagotovil, da se socializem nadaljuje in da privatizacije ne bo.

Maduro je dejal, da bi te katastrofalne številke v gospodarstvu v časih nazadnjaške neoliberalne politike povzročile brezposelnost, kar se med njegovim mandatom ne bo zgodilo.

Venezuelsko gospodarstvo prizadele nizke cene nafte

Izredne gospodarske razmere vladi omogočajo posredovanje v gospodarstvo, na primer odrejanje povečanja proizvodnje, zagotovitev dostopa do nujnih potrebščin, država pa lahko prevzame nadzor nad zasebnimi podjetji.

Slabi gospodarski kazalci so posledica nizkih cen nafte. Gospodarstvo Venezuele, ki ima največje svetovne zaloge nafte, sloni na črnem zlatu in zaradi nizkih cen je prizadeta celotna ekonomija. Ko je govoril o prednostih socialističnega gospodarskega modela, ga je parlamentarna večina izžvižgala, Maduro pa je ostal kljubovalen. »Če boste želeli privatizacijo, me boste morali strmoglaviti,« je dejal.

Odstaviti ga trenutno ne morejo, ker je vrhovno sodišče, v katerem sedijo njegovi ljudje, razveljavilo vse sklepe parlamenta, dokler ne odstopijo trije poslanci nekdanje opozicije, katerih izvolitev naj bi bila sporna. Sporni poslanci so že odstopili do konca preiskave ali drugačnega razpleta. S tem pa je opozicija ostala brez dvotretjinske večine, s katero bi lahko spremenili ustavo in Maduro, ki mu mandat poteče leta 2019, je za zdaj varen.

V govoru je sicer izrazil pripravljenost na dialog o političnih zapornikih in drugih vprašanjih, ki jih je potrebno rešiti za mir v državi. Odgovor je podal predsednik parlamenta Henry Ramos Allup, ki je poudaril, da so 17 let sledili napačnemu gospodarskemu modelu, sedaj pa se soočajo s posledicami, še piše STA.