V ZDA bodo na prosto izpustili 20 milijonov okuženih komarjev

Vsak teden bodo izpustili okoli milijon komarjev, pričeli so že prejšnji teden.

pon, 17.07.2017, 18:37; spremenjen: 18:55

San Francisco − Ameriško podjetje za bioznanost Verily, ki tako kot Google spada pod okrilje giganta Alphabet, namerava na prosto izpustiti okoli 20 milijonov komarjev, okuženih z bakterijo, ki naj bi iztrebila komarje vrste Aedes aegypti.

Komarji Aedes aegypti so se v Fresnu pojavili šele leta 2013 in se hitro razmnožili. Letos so tudi zabeležili prvi primer okužbe z virusom zika, ki naj bi ga prenašala ta vrsta komarjev. Virus zika po dosedanjih dognanjih lahko povzroči resne nevrološke probleme, zlasti pri še nerojenih otrocih. Prav tako je domnevno odgovoren za povzročanje mikrocefalije, bolezni, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in posledično številnimi motnjami.

Podjetje Verily zato želi s svojim načrtom povsem iztrebiti populacijo komarjev. Samce komarja so tako okužili z bakterijo wolbachia, ki ni škodljiva za človeka. Okuženi samci se nato parijo s samicami, ki se okužijo z bakterijo in prav ta onemogoči, da bi se iz jajčec razvili novi komarji.

Podobne načrte imajo tudi v Evropi v boju proti tigrastemu komarju. Po poročanju portala nemškega tednika Der Spiegel znanstveniki v Nemčiji že testirajo vpliv izpuščenih steriliziranih samcev komarja na populacijo. Komarje ulovijo v Nemčiji in jih na sterilizacijo pošljejo v Bologno, nato pa se vrnejo v Nemčijo, kjer jih enkrat na teden izpustijo na prosto v bližini mesta Heidelberg. »Samci tigrastega komarja se lahko nato še vedno parijo, vendar so pri tem 99-odstotno neučinkoviti,« je pojasnil biolog Norbert Becker, ki sodeluje pri projektu.

Podobno akcijo so izvedli že lani avgusta, ko so ugotovili, da se je število komarjev, ki so se izlegli, zmanjšalo za 15 odstotkov. Letos so projekt začeli izvajati že maja, povečali pa tudi število izpuščenih komarjev, in sicer s tisoč na 3000 na hektar.

Prijavi sovražni govor