V Ženevo na mirovna pogajanja tudi sirska opozicija

Delegacija vlade je že v petek prispela v Ženevo in vodila preliminarne pogovore s posebnim odposlancem ZN.

Mo. B., STA
sob, 30.01.2016, 15:07

Ženeva – Delegacija glavnega sirskega opozicijskega zavezništva bo danes zvečer prispela v Ženevo in se pridružila mirovnim pogajanjem za Sirijo, so predstavniki opozicije povedali za Slovensko tiskovna agencija. ZDA in Saudska Arabija sta pozdravili udeležbo opozicije, ki v Ženevo prihaja dan po uradnem začetku pogajanj.

Iz opozicijskega zavezništva, ki ga podpira Saudska Arabija, so sporočili, da se delegacija pripravlja na odhod iz Rijada. V Ženevo naj bi opozicija poslala 17 pogajalcev in 25 spremljevalcev. V petek zvečer je opozicijsko zavezništvo popustilo pod zahodnimi in saudskimi pritiski, naj se udeleži pogajanj.

16-članska delegacija sirske vlade je že v petek prispela v Ženevo in vodila preliminarne pogovore s posebnim odposlancem Združenih narodov za Sirijo Steffanom de Misturo.

Za zdaj sicer še ne pričakujejo neposrednih pogovorov med sirsko vlado in opozicijo, temveč naj bi pogajanja potekala prek posrednikov.

Opozicija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vztraja, da bo neposredno na pogajanjih sodelovala šele, ko bodo izpolnjene njene zahteve po končanju vladnega bombardiranja civilistov in blokad sirskih mest ter dostavi humanitarne pomoči.

Ameriški državni sekretar John Kerry je pozdravil odločitev opozicijskega zavezništva o udeležbi na pogajanjih v Ženevi. Tudi saudsko zunanje ministrstvo je pohvalilo potezo opozicije.

Mirovni pogovori bodo po besedah de Misture predvidoma trajali šest mesecev. Končali naj bi državljansko vojno in ponudili mirno rešitev za končanje konflikta. Novembra lani sprejeti načrti mednarodne skupnosti za politično rešitev sirskega konflikta predvidevajo, da bodo pogovori odprli pot za vzpostavitev prehodne vlade, v 18 mesecih pa naj bi potekale volitve pod nadzorom ZN, še piše STA.

Prijavi sovražni govor