Varnostni svet ZN z novo resolucijo in sankcijami proti Severni Koreji

Severni Koreji so prepovedali izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejili uvoz naftnih derivatov.
Objavljeno
12. september 2017 09.06
South Korea Olympics Tickets
Š. J., STA
Š. J., STA
New York − Varnostni svet ZN je v ponedeljek v New Yorku soglasno potrdil resolucijo, ki uvaja dodatne sankcije proti Severni Koreji zaradi nedavnega jedrskega preizkusa. Resolucija ni tako ostra, kot so si želele ZDA, saj ne uvaja naftnega embarga in zamrznitve premoženja predsednika Kim Džong Una v tujini, kljub temu pa bodo nove sankcije boleče.

Varnostni svet je namreč Severni Koreji prepovedal izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov na dva milijona sodov na leto ter uvoz surove nafte na raven uvoza v zadnjih 12 mesecih. 

Resolucija prav tako prepoveduje državam članicam ZN, da izdajo nova delovna dovoljenja delavcem iz Severne Koreje, kar je za državo skupaj z izvozom tekstila ključen vir tujih valut.

Severna Koreja na leto izvozi za 726 milijonov dolarjev tekstilnih izdelkov, na tujem pa dela okrog 93.000 Severnih Korejcev. Resolucija med drugim tudi dovoljuje kontrole ladij, ki plujejo v Severno Korejo ali iz nje, vendar mora najprej dati dovoljenje država, pod katere zastavo ladja pluje, poleg tega pa za vkrcavanje ni dovoljena uporaba sile. 

Severna Koreja je prvi jedrski preizkus izvedla leta 2006, vmes veliko raketnih, 3. septembra pa je uspešno razstrelila domnevno vodikovo bombo, kar je bil njen šesti jedrski preizkus. Varnostni svet je doslej tako proti Severni Koreji sprejel osem resolucij s sankcijami. Zadnjo le pred mesecem dni zaradi uspešnega preizkusa medcelinske rakete.

Resolucija na zahtevo Kitajske in Rusije vključuje besedilo, ki poudarja potrebo po trajni rešitvi spora na miren, diplomatski in politični način ter potrebo po trajni stabilnosti v severovzhodni Aziji.


Foto: Kena Betancur/AFP

Američani niso dobili vsega, kar so hoteli, vendar pa je veleposlanica Nikki Haley dejala, da gre za doslej najostrejše ukrepe proti Severni Koreji, ki pa bodo delovali le, če jih bodo vse države popolnoma in agresivno izvedle. To je letelo predvsem na Kitajsko, ki je največji trgovinski partner obubožane komunistične države.

Resolucija po njenih besedah prav tako jasno pravi, da se svet ne bo sprijaznil z jedrsko oboroženo Severno Korejo. Vendar pa je dodala, da Severna Koreja še ni prestopila točke, s katere ni poti nazaj, in zagotovila, da si ZDA želijo mirne rešitve spora.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je zavrnil namigovanja o razvodeneli resoluciji in poudaril, da je veliko bolj pomembna enotnost varnostnega sveta pri resoluciji, ki dodaja bistvene sankcije na uvoz in izvoz iz Severne Koreje.

Francoski veleposlanik pri ZN François Delattre je opozoril, da je trdnost varnostnega sveta najboljše sredstvo proti vojni in najboljše sredstvo za politično rešitev v prihodnosti. »Ne soočamo se le z regionalno grožnjo, ampak globalno. Ne gre le za resno grožnjo, ampak za grožnjo obstoju,« je dejal.

Kitajski veleposlanik Liu Jieyi je ponovno predlagal, da pridejo do rešitve tako, da se ZDA in Južna Koreja odpovesta svojim vojaškim vajam, Severna Koreja pa ustavi svoj jedrski in raketni program. Izrazil je tudi upanje, da si ZDA ne bodo prizadevale za spremembo režima ali za propad Severne Koreje.

Podobno je poudaril tudi ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija, ki je kritiziral ZDA, ker niso pripravljene jasno povedati, da ne bodo iskale spremembe režima ali vojne s Severno Korejo, pa tudi, ker nočejo posredovanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Rusija meni, da se lahko naraščajoča grožnja na Korejskem polotoku odvrne s političnimi sredstvi, ne pa z novimi in novimi sankcijami.

Severna Koreja po resoluciji ZN že grozi ZDA

Predstavnik Pjongjanga je na današnji seji ZN po sprejeti odločitvi že obtožil ZDA »političnega, gospodarskega in vojaškega posredovanja.« Ameriški predsednik Donald Trump je to zanikal in opozoril, da bi lahko bilo še veliko huje.