Več sto prebežnikov zapušča grško-makedonsko mejo

Na meji jih še vedno vztraja več kot 12.500. Grška vlada ne načrtuje, da bi na silo izpraznila center v Idomeniju.

Š. P., Ma. Ja., STA
pet, 11.03.2016, 11:36; spremenjen: 14:17

Ivanov: Makedonija plačuje za napake EU

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v pogovoru za nemški časnik Bild ocenil, da so Makedonijo prisilili, da v begunski krizi plačuje za napake Evropske unije. »Zaradi begunske krize mi plačujemo za napake EU. Porabili smo že 25 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja in morali razglasiti krizne razmere,« je dejal. »In kaj smo dobili v zameno za to? Nič. Niti centa. Kot nečlanica EU smo celo prisiljeni, da Evropo zavarujemo pred članico EU, to je Grčijo, ki je begunce iz Turčije samo pošiljala naprej,« je še menil Ivanov.

Atene − Zaradi slabih razmer je okoli 800 prebežnikov zapustilo center za prebežnike v kraju Idomeni ob grško-makedonski meji, piše Slovenska tiskovna agencija. Okoli 600 ljudi, med njimi tudi številne družine, je odšlo že v četrtek, danes ponoči pa je iz centra odšlo še 200 prebežnikov. A kljub temu na meji še vedno vztraja več kot 12.500 ljudi, dodaja STA.

Grška vlada za zdaj ne načrtuje, da bi na silo izpraznila center v Idomeniju, piše STA. Prebežnike na grško-makedonski meji trenutno v njihovih maternih jezikih obveščajo, da je balkanska begunska pot dokončno zaprta. Pri tem jim svetujejo, naj se preselijo v sprejemne centre v notranjosti države.

Grške oblasti računajo, da bo na ta način večje število prebežnikov prostovoljno zapustilo Idomeni. Če bodo  vztrajali, jih bodo poskušali preseliti brez prisile, dodaja STA. Kdaj naj bi center na grško-makedonski meji izpraznili, oblasti še ne razkrivajo.

Grčija pospešeno gradi migrantske centre za tisoče ljudi

Zaradi pritiskov, ki jih je sprožilo zaprtje balkanske poti, poskuša Grčija namestiti na tisoče prebežnikov, ki so obtičali na njenem ozemlju. Kljub finančnim težavam bodo Atene ta teden zgradile sprejemne centre za tisoče ljudi, je na srečanju z evropskim komisarjem za humanitarno pomoč Hristosom Stilianidesom zatrdil grški premier Aleksis Cipras.

Cipras je na srečanju v Atenah humanitarno krizo v taboru pri kraju Idomeni na grško-makedonski meji označil za evropski problem, ki se ga je treba tako tudi lotiti. Stilianides mu je ob tem zagotovil popolno podporo in solidarnost evropske komisije pri reševanju humanitarnih potreb beguncev v Grčiji.

Iz evropske komisije so sporočili, da je bilo današnje srečanje Ciprasa in Stilianidesa priložnost za posvetovanje in usklajevanje z Grčijo o izvajanju prihodnjih ukrepov z Združenimi narodi in drugimi človekoljubnimi organizacijami, dodaja STA.

 

Prijavi sovražni govor