Virus zika poskrbel za preplah v Severni in Južni Ameriki

Virus sam po sebi ni zelo nevaren, zaskrbljujoče pa je, ker ga povezujejo z nevarnimi obolenji pri novorojenčkih.

Ma. Ja.
pon, 25.01.2016, 20:30

Virus zika so leta 1947 identificirali pri afriških opicah. Njegovo ime izhaja iz imena gozda v Ugandi, kjer so našli prvo okuženo žival.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je virus v le nekaj letih v Ugandi in Tanzaniji preskočil z opic na človeka.

O večjih izbruhih so doslej poročali iz Afrike, Azije in Pacifika, maja lani pa so virus v večjem obsegu zaznali v Braziliji, od koder se je razširil že v več kot 20 latinskoameriških in karibskih držav, o primerih okužb pa poročajo tudi iz ZDA. Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) o prenosu virusa v Evropo ne poroča.

Ženeva − Virus ebole, ki je v preteklih letih − večinoma v Afriki − zahteval več kot 11.300 smrtnih žrtev in s tem po svetu povzročil nemalo panike še ni povsem premagan, že je za najnovejši zdravstveni preplah poskrbel virus zika, ki se naglo širi po Južni Ameriki.

Kot opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), bi se lahko virus, ki sam po sebi sicer ni zelo nevaren, zaskrbljujoče pa je, ker ga povezujejo z nevarnimi obolenji pri novorojenčkih, lahko razširil po vseh državah Severne in Južne Amerike, z izjemo Kanade in Čila.

Kaj je virus zika?

Virus zika prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi sorodni mrzlici denga in čikungunja. Za okužbo z ziko ni ne zdravila ne cepiva, zato je trenutno najbolj učinkovit način preprečevanja okužbe izogibanje pikom, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot piše Reuters, se po nekaterih domnevah virus prenaša tudi s krvjo, na primer s transfuzijo, spolnimi odnosi ali z matere na zarodek, vendar pa so ti primeri redki.

Zika pri obolelih sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome, pogosto v tako blagi obliki, da se jih večina bolnih − med 70 in 80 odstotkov − sploh ne zaveda. Simptomi, ki vključujejo glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, vročino, pordelost oči in izpuščaj, običajno trajajo od dva do sedem dni. Večina ljudi si popolnoma opomore brez večjih zapletov, smrtnost zaradi te bolezni pa je redka.

Vendar pa virus velja za nevarnega za nosečnice oziroma za plod, opozarja AFP. Domnevajo namreč, da povzroča dva resnejša zapleta − nevrološke težave in prirojene okvare pri novorojenčkih, rojenih okuženim materam. Eden od zapletov je Guillain-Barréjev sindrom, bolezen z ohlapnimi ohromitvami, ki se pričnejo v spodnjih udih in se postopoma vzpenjajo; druga okvara pa je mikrocefalija, prirojena napaka pri novorojenčkih, ki se rodijo z neobičajno majhno lobanjo, kar pa lahko povzroči možganske poškodbe in celo smrt. Čeprav povezava med virusom zika in mikrocefalijo še ni neizpodbitno dokazana, so oblasti v več državah, kjer trenutno beležijo porast okužb, parom svetovale, naj se v naslednjih nekaj mesecih izogibajo zanositvi.

Virus povezujejo z nevarnimi obolenji pri novorojenčkih. Foto: Andre Penner/AP Pictures

WHO svari pred naglim širjenjem virusa

Kot je sporočila agencija Združenih narodov za zdravje, je virus zika prisoten že v 21 od 55 držav Severne in Južne Amerike, komar Aedes aegypti, ki ga prenaša, pa v vseh državah na območju z izjemo prej omenjenih Kanade in Čila, poroča AFP

WHO opozarja, da ljudje v regiji virusu niso bili izpostavljeni vse dokler se ni maja lani prvič pojavil v Braziliji, zaradi česar nanj niso odporni, kar pa pomeni, da se lahko širi hitreje. Svetovna zdravstvena organizacija tako pričakuje, da se bo virus še naprej širil in najverjetneje dosegel vse države in ozemlja v regiji, kjer je moč najti komarje Aedes aegypti.

»Eksplozivno širjenje virusa zika na nova geografska območja, kjer je populacija nanj le malo odporna, je razlog za zaskrbljenost, še posebej zaradi morebitne povezave med okužbo nosečnic in rojstvom otrok z majhnimi glavami,« je danes opozorila direktorica WHO Margaret Chan. Ob tem je sicer poudarila, da neposredna povezava med okužbo z ziko v nosečnosti in mikrocefalijo ni bila dokazana, a dodala, da nanjo namigujejo posredni dokazi, kar pa je zelo zaskrbljujoče.

V Braziliji virus povzroča veliko zaskrbljenosti pred olimpijskimi igrami. Foto: Andre Penner/AP Pictures

Nasvet: Ženske naj ne zanosijo

Zaradi naraščanja števila primerov okužb z ziko v Latinski Ameriki ter naglega povečanja primerov mikrocefalije v Braziliji − od oktobra so namreč zabeležili skoraj 4000 rojstev otrok s to okvaro, medtem ko je bila pred tem letna raven okoli 160 −, oblasti v Kolumbiji, Ekvadorju, El Salvadorju in na Jamajki ženskam svetujejo, naj v naslednjih nekaj mesecih ne zanosijo. Podobni nasveti so se že pojavili tudi v Braziliji, čeprav Brasilia uradno ženskam svetuje zgolj to, naj se izogibajo komarjem. Prav v Braziliji virus povzroča veliko zaskrbljenosti pred letošnjimi olimpijskimi igrami, čeprav pa oblasti po navedbah agencije AFP zagotavljajo, da bodo tako športnike kot obiskovalce obvarovale pred komarji, ki ga prenašajo.

ZDA in nekatere druge države medtem nosečnicam svetujejo, naj ne potujejo v regijo. WHO po drugi strani opozorila pred potovanji na območje ni izdala. Kot trdijo, je namreč najbolj učinkovita oblika preprečevanja okužbe odstranjevanje stoječe vode, v kateri se razmnožujejo komarji, in osebna zaščita pred insekti, kot je uporaba repelentov in mrež proti komarjem.

Prijavi sovražni govor