Ameriška vojaška letala nad pozicije IS v Libiji

Ubitih je bilo 40 ljudi, med njimi tudi tunizijski član IS, povezan z lanskima napadoma na muzej in plažo hotela.

Mo. B.
pet, 19.02.2016, 12:48; spremenjen: 14:42

Tripoli – Iz mesta Sabratha na zahodu Libije danes poročajo o ameriškem zračnem napadu na objekt, v katerem se je zadrževal Nouredine Čoučane, pripadnik IS, povezan z lanskoletnima napadoma na muzej Bardo v Tunisu in na plažo enega od tunizijskih hotelov.

Eden od predstavnikov tamkajšnjih oblasti Husein al Davadi je povedal, da je v napadu umrlo najmanj 41 ljudi, šest je ranjenih. Na muhi pa da se je znašla stavba v okrožju Kuasr Talil, v katerem so po njegovih besedah živeli tujci. »Velika večina ubitih so bili Tunizijci, najverjetneje pripadniki IS,« je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Iz ameriške vojske so pozneje sporočili, da je objekt služil za urjenje pripadnikov IS.

V strelskem napadu na muzej Bardo, za katerim je stal danes ubiti Čoučane, je lani umrlo 21 turistov in policist, julija je sledil drug napad na plažo hotela Imperial Marhaba v priljubljenem letovišču Sousse, v katerem je umrlo 38 turistov. Za oba napada je odgovornost prevzela Islamska država.

                                                 Vir: Google Zemljevidi

Mesto Sabratha leži nedaleč od tunizijske meje, na območju, kjer pripadniki IS krepijo svojo prisotnost. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za prvi ameriški napad na IS v Libiji, kjer je po ocenah ameriških oblasti že okoli 5000 borcev. Ameriški predsednik Barack Obama je v torek obljubil, da IS ne bodo dopustili, da bi v Libiji vzpostavila svojo bazo. »Z našimi koalicijskimi partnerji si v sodelovanju prizadevamo, da bi izkoristili vsako priložnost, s katero bi preprečili, da bi se IS vkopala v Libiji,« je povedal.

Vse od padca libijskega voditelja Momerja Gadafija v državi vlada kaos, kar poskuša izkoristiti tudi skrajna sunitska Islamska država. Njeni pripadniki so junija lani zavzeli mesto Sirta, ki je od Tripolija oddaljeno okoli 450 kilometrov.

Prijavi sovražni govor