WHO ocenjuje, da kriza z ziko še ni dosegla vrhunca

Razmere bi se lahko še poslabšale, preden se bodo izboljšale, je posvarila direktorica WHO Margaret Chan.
Objavljeno
25. februar 2016 20.20
TOPSHOT-CUBA-HEALTH-ZIKA-FUMIGATION
Ma. Ja., Mo. B.
Ma. Ja., Mo. B.

Ženeva − Mednarodnim zdravstvenim oblastem velike skrbi še naprej povzroča virus zika, ki sam po sebi sicer ni zelo nevaren, saj povzroča blage, gripi podobne simptome, vendar pa ga povezujejo s hudimi obolenji pri novorojenčkih. Kot je danes med obiskom v Rio de Janeiru opozorila direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, predstavlja zika nevaren izziv, ki ga bo težko premagati.

Chanova je ziko v smislu geografskega širjenja označila za večje tveganje kot kateri koli zdravstveni preplah v zadnjem času. Kot je pojasnila, je namreč prisotnost virusa na njihovih tleh doslej potrdilo že 46 držav, komar Aedis aegypti, ki prenaša virus, pa prebiva v kar 130 državah po svetu, zato je tveganje za širjenje zike zares veliko. Za primerjavo: čeprav je zahteval bistveno višje število smrtnih žrtev, je virus ebole ob zadnji epidemiji na primer prizadel (le) devet držav, virus SARS pa 26 držav.

Razmere bi se lahko še poslabšale, preden se bodo izboljšale, je posvarila direktorica WHO Margaret Chan in opozorila, da nas čakajo težki časi. Pojasnila je, da je del izziva biti bitko z virusom, ki je tako zelo skrivnosten oziroma ki ga (za zdaj) slabo razumemo. »Celo povezava z mikrocefalijo [prirojena napaka pri novorojenčkih, ki se rodijo z neobičajno majhno lobanjo, kar pa lahko povzroči možganske poškodbe in celo smrt] še ni povsem dokazana,« je dejala, a kljub temu dodala, da je »zika kriva, dokler se ne dokaže njena nedolžnost«. »Spopadamo se s težavnim virusom, polnim negotovosti, zato moramo biti pripravljeni na presenečenja,« je še povedala Chanova.

Virus zika povezujejo s hudimi obolenji pri novorojenčkih. Foto: Nacho Doce/Reuters

»Spoprijemamo se z grozno boleznijo, groznimi posledicami in grozno negotovostjo. Učimo se sproti,« pa je dejal vodja oddelka za izbruhe in krizne razmere pri WHO Bruce Aylward. »Soočamo se z grožnjo otokom in morda celo prihodnosti, z grožnjo ekonomiji, za kar bo potreben izreden odziv,« je dodal.

Iz Brazilije, ki velja za epicenter izbruha, sicer poročajo o 1,5 milijona okuženih z virusom zika, zabeležili so tudi porast primerov mikrocefalije, poroča AFP. Po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje so od oktobra našteli 583 potrjenih primerov mikrocefalije pri novorojenčkih, še 4107 primerov pa še preučujejo. Doslej je bilo letno povprečje primerov mikrocefalije v Braziliji 150, a nekateri strokovnjaki opozarjajo, da zdravstvene oblasti o vseh primerih okvare doslej morda niso ustrezno poročale.

WHO bo sicer v prihodnje zelo pozorna na Kolumbijo, kjer so doslej zabeležili 37.000 okužb z ziko, med njimi več kot 6300 pri nosečnicah.

Prisotnost virusa zika na njihovih tleh je doslej potrdilo že 46 držav. Na fotografiji uničevanje komarjev v Panami. Foto: Carlos Jasso/Reuters

NIJZ: Stopnja ogroženosti v Sloveniji se ni spremenila

V Evropi so doslej o okužbah z virusom zika poročali iz Britanije, Danske, Italije in Španije, o prvih dveh primerih okužbe pa danes poročajo tudi iz Češke. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, sta se z virusom okužila turista, ki sta se pred dvema tednoma vrnila s Karibov. Oba imata blage, gripi podobne simptome, ki so značilni za okužbo z ziko, pa tudi izpuščaje, zdravita pa se v domači oskrbi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) so za Delo pojasnili, da se kljub poročilom o prvih primerih okužbe z virusom zika, ki so ju zabeležili na Češkem, stopnja ogroženosti ni spremenila. Kot so pojasnili, gre namreč zgolj za importirane primere okužbe.

Komar se z virusom zika okuži ob vbodu bolnika, ki je v viremični fazi, torej ko je virus prisoten v krvi bolnika oziroma asimptomatsko okužene osebe. Če bo obstajalo tveganje za prenos virusa zika z bolnika na lokalno populacijo komarjev, bodo smiselni ukrepi za zmanjšanje populacije komarjev, so še dodali.