Zapleteno slovo od disidenta

Kitajski nobelovec Liu Xiaobo je bil kremiran, pepel so raztresli v morje.
Objavljeno
15. julij 2017 14.03
Hong Kong China Liu Xiaobo
Zorana Baković
Zorana Baković
V krematoriju mesta Shenyang je v soboto odzvanjal Mozartov Rekviem, medtem ko so se člani ožje družine poslavljali od v četrtek preminulega kitajskega disidenta in nobelovca Liu Xiaoboja. Kot je sporočila tiskovna agencija Xinhua, so njegove posmrtne ostanke kremirali "po želji družine in v skladu z lokalnimi običaji".

Na Kitajskem je upepelitev obvezna po zakonu, običajno jo opravijo v kraju, kjer je človek umrl, potem pa je ključno, kam položijo žaro z njegovim pepelom. Svojcem »kontrarevolucionarjev« pogosto ne dovolijo, da bi pokopali pepel svojih bližnjih na državnem pokopališču. Tako so žare s posmrtnimi ostanki nekaterih študentov, ki so bili ubiti med protesti na pekinškem Trgu nebeškega miru leta 1989, še vedno v domovih njihovih staršev.

Toda posmrtni ostanki najprominentnejšega kitajskega disidenta ne bodo počivali v domu katerega od sorodnikov. Britanski BBC namreč poroča o ceremoniji, v kateir so Liu Xiaobojevi svojci v morje metali cvetje in pozneje med temne valove raztresli tudi njegove upepeljene posmrtne ostanke.

Oblasti mesta Shenyang so že pred tem objavile fotografijo ceremonije kremiranja, na kateri se vidi odprta krsta s truplom Liu Xiaoboja, kakor velevajo kitajski običaji. Okoli njega stojijo vaze z belimi krizantemami, simbolom žalovanja, ob desni strani krste pa Liujeva soproga Liu Xia v družbi treh moških in dveh žensk. Verjetno sta med njimi tudi disidentova brata.

Xinhua je sporočila, da so bili na slovesu od Liu Xiaoboja navzoči» člani družine in prijatelji«, toda mnogi njegovi znanci trdijo, da jim je policija preprečila potovanje v Shenyang.

Predstavnik shenyanške vlade Zhang Qingyang je po ceremoniji dejal novinarjem, da je bila Liu Xia »zelo slabo razpoložena«, ko so ji predali pepel njenega moža. Dodal je, da je »svobodna«, a da zdaj žaluje in »noče, da bi jo vznemirjali.« Prijatelji in odvetniki, ki so bili v stiku z njo med hišnim priporom, v katerem je bila od leta 2010, trdijo, da so jim zdaj popolnoma pretrgali stike z njo. Glede na to, da Liu Xia nikoli ni bila uradno obsojena na hišni pripor, je bila sicer formalno svobodna že ves ta čas.

Za kitajski politični vrh je zdaj pomembneje preprečiti kakršno koli zbiranje ljudi ob smrti Liu Xiaoboja, ki ima kot knjižni kritik, pisatelj, aktivist za človekove pravice in politične reforme in predsednik neodvisnega kitajskega centra PEN (pri ustanavljanju katerega je na začetku 21. stoletja tudi aktivno sodeloval) na Kitajskem veliko simpatizerjev.

To je postalo jasno tudi podpornikom Liu Xiaoboja, ki so se do danes ukvarjali z vprašanjem, kje bo počivala žara. »Kitajska vlada je načrtno in na hitro organizirala pogreb tako, da nihče ne bo mogel obiskati posmrtnih ostankov Liu Xiaoboja, kar bi obudilo največ spominov,« je za južnokitajski Morning Post dejal aktivist Hu Jia. Za kitajsko politično vodstvo je namreč ključnega pomena preprečiti, da bi Liu postal "mučenik", okoli groba katerega bi se lahko začeli zbirati tisti, ki šele zdaj berejo, kaj je napisal o demokraciji in svobodi.

Preberite še Kdo je bil Liu Xiaobo?