Zloglasni mehiški mamilarski lord El Chapo Guzman znova za zapahi

Posebne enote so ga včeraj aretirale v kraju Los Mochis v mehiški državi Sinaloa.

Ma. Ja.
sob, 09.01.2016, 13:22

Ciudad de Mexico − Zloglasni mehiški mamilarski lord Joaquin El Chapo Guzman se je slabih šest mesecev po odmevnem pobegu iz zapora znova znašel za rešetkami. Posebne enote so ga namreč včeraj aretirale v kraju Los Mochis v mehiški državi Sinaloa.

Po besedah mehiškega generalnega državnega tožilca Arelyja Gomeza so vodjo kartela Sinaloa skupaj z njegovim šefom varnosti že prepeljali v strogo varovani zapor Altiplano, ki leži približno 90 kilometrov zahodno od mehiškega glavnega mesta in od koder je Guzman pobegnil julija lani, 17 mesecev zatem, ko je pristal za rešetkami. Iz zapora je takrat pobegnil skozi odprtino na tleh celice in se nato po približno 1,5 kilometra dolgem rovu z majhnim motorjem odpeljal na prostost. S tem je Guzman mehiškim oblastem pripravil neprijetno presenečenje in jih spravil v hudo zadrego. Po njegovem pobegu so aretirali več kot deset policistov in njegovih sodelavcev, osumljenih, da so mu pomagali.

Pred včerajšnjo operacijo, v kateri je bilo ubitih pet osumljencev, ranjen pa tudi mehiški marinec, je Guzman mehiškim varnostnim organom za las ušel že oktobra. Tokrat so ga menda našli tudi zato, ker je hotel posneti svojo biografijo in v ta namen celo stopil v stik z nekaj producenti. Guzman je poskušal med včerajšnjo policijsko operacijo skupaj s svojim vodjem varnosti pobegniti po mestnem kanalizacijskem sistemu, a so mehiški varnostni organi to potezo pričakovali in ju zajeli.

Joaquin El Chapo Guzman, vodja mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa, ki po ocenah ameriških analitikov pretihotapi okoli tretjino kokaina, marihuane, heroina in metamfetaminov na svetu, je iz zapora, kjer je pristal leta 1993, doslej pobegnil že dvakrat. Prvič je pobegnil leta 2001, ko se je mimo varnostnikov izmuznil tako, da se je skril v voziček z umazanim perilom. Na prostosti je preživel kar 13 let, nato pa so ga mehiški marinci prijeli ob pomoči ameriške agencije DEA znova prijeli februarja 2014 v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu.

Prijavi sovražni govor