Atenska policija že lani odkrila načrte za bruseljske napade

Francoska policija je po smrti Abaaouda njegovo DNK posredovala grškim oblastem.

S. P., STA
sob, 26.03.2016, 10:04; spremenjen: 11:17

Atene - Grška policija je že januarja 2015 v dveh stanovanjih v Atenah odkrila načrte, ki so razkrivali teroristični napad na bruseljsko letališče, in že takrat so bile belgijske oblasti o tem obveščene, je sklicujoč se na grško policijo danes poročala atenska televizija Skai. Uradnega pojasnila policije za zdaj še ni bilo.

Grška policija je v stanovanjih, ki so jih najeli islamisti, med drugim našla zemljevid bruseljskega letališča, pa tudi nekatere druge dokumente, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po napadih v Parizu novembra lani se je izkazalo, da je Abdelhamid Abaaoud, ki je veljal za vodjo pariških napadov, povezan z Atenami, kjer se je izkazalo, da je najel stanovanje.

Abaaoud je bil ubit nekaj dni po terorističnih napadih v dramatični protiteroristični operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis.

Francoska policija je po smrti Abaaouda njegovo DNK posredovala grškim oblastem. Kot del preiskave je bil takrat v drugem stanovanju aretiran 33-letni moški, ki so ga grške oblasti predale Belgiji.

Dvanajst aretacij

Glavni osumljenec za teroristične napade v Parizu novembra lani Salah Abdeslam se je po torkovih napadih v Bruslju zavil v molk. Kot so sporočili z belgijskega tožilstva, je Abdeslam, ki so ga prijeli minuli teden, sprva sodeloval, zdaj pa uveljavlja »pravico do molka«, tako da o torkovih napadih za zdaj ni povedal nič, poroča britanski BBC. Abdeslama so prijeli nekaj dni pred bruseljskimi terorističnimi napadi, v katerih je umrlo 31 ljudi, več kot 300 ljudi je bilo ranjenih.

V četrtek in petek je bilo v povezavi z napadi v Bruslju v treh državah aretiranih 12 ljudi, pri čemer so jih v Belgiji v četrtek pridržali šest, v petek pa tri. Številne so kasneje izpustili. Dve osebi so pridržali v Nemčiji in eno v Franciji.

Abdeslama so sicer minuli teden po več kot štirih mesecih bega prijeli med spektakularno akcijo v Bruslju.

Sodelovanje pri organizaciji napadov

Kot je poročala belgijska televizija VRT, naj bi Abdeslam po nekaterih informacijah skupaj s še dvema osebama - eno od teh so aretirali skupaj z njim - v Bruslju načrtoval več strelskih obračunov, podobnih tistim v Parizu, pa tudi samomorilske napade. »Teroristi so načrtovali isti scenarij, kot je bil tisti v Parizu, le da je ta deloma propadel,« je med drugim še poročala televizija.

Proti 26-letnemu Abdeslamu je belgijsko tožilstvo vložilo uradno obtožnico zaradi sodelovanja v pariških napadih, obtožujejo pa ga »terorističnega umora« in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine. Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu.

Na prvem zaslišanju je prav tako dejal, da se je v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil. Takrat je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi.

 

Prijavi sovražni govor