»Dosežen okvirni dogovor o pogojih prekinitve spopadov v Siriji«

Prekinitev sovražnosti lahko nastopila v prihodnjih dneh, ocenjuje ameriški zunanji minister John Kerry.
Objavljeno
21. februar 2016 14.24
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Aman − Prekinitev spopadov v Siriji je bližje kot kdaj koli doslej, je danes ocenil ameriški državni sekretar John Kerry. Kot je pojasnil, sta namreč z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom dosegla okvirni dogovor o pogojih prekinitve ognja v Siriji.

Kerry, ki se mudi na obisku v Jordaniji, se je z Lavrovom danes znova pogovarjal o pogojih prekinitve spopadov v Siriji, o katerih so se sredi meseca v Münchnu dogovorile svetovne sile. Kot je pojasnil ameriški zunanji minister, sta z ruskim kolegom dosegla okvirni dogovor, zato bi prekinitev sovražnosti lahko nastopila v prihodnjih dneh, piše agencija AFP. Dodal je, da podrobnosti še niso dorečene, zato pričakuje, da bosta o tem v prihodnjih dneh razpravljala še ameriški in ruski predsednik Barack Obama in Vladimir Putin.

Na prekinitev sovražnosti − pod določenimi pogoji −, sta sicer pripravljena tako sirska opozicija kot režim v Damasku. Sirski predsednik Bašar al Asad je včeraj na primer dejal, da je na prekinitev spopadov pripravljen pristati pod pogojem, da »teroristi«, s čimer označuje upornike, tega ne bodo izkoristili v svojo korist in če bodo države, ki jim nudijo pomoč, temu naredile konec. Sirska opozicija pa je že pred tem sporočila, da je na možnost začasnega premirja pripravljena pristati, če bo dobila zagotovila, da bodo zavezniki Damaska, med njimi tudi Rusija, prenehali z obstreljevanjem njihovih tarč, hkrati pa bo prekinjeno obleganje mest, ki so pod nadzorom opozicije, in omogočena dostava pomoči.

Orožje bi moralo na nekaterih bojiščih v Siriji sicer potihniti že v petek, a se zaradi vnovičnega izbruha nasilja to ni zgodilo. Tako tudi niso bili izpolnjeni pogoji za nadaljevanje sicer zastalih mirovnih pogajanj o Siriji, predvideno za 25. februar. Poleg tega je tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je sporočil, da srečanja še ne more sklicati, saj za priprave in vabila potrebujejo še deset dni.

Kot smo že poročali, se je skupina 17 držav sredi meseca v Münchnu dogovorila za končanje sovražnosti v Siriji. Prekinitev ognja naj bi veljala za vse vojskujoče strani, z izjemo skrajnih islamističnih skupin Islamska država in Fronta al Nusra. S tem bi nastali pogoji za uspešnejše nadaljevanje mirovnih pogovorov, zastalih na začetku meseca, ko so opozicijske skupine zapustile pogajalsko mizo. Razlog za to je bila silovita vladna ofenziva na mesto Alep, ki je dotlej veljalo za eno od trdnjav upornikov. Režimskim silam je ob pomoči ruskih zračnih sil namreč uspelo presekati eno ključnih oskrbovalnih poti, s tem pa so opozicijskih silam zadali enega večjih udarcev od začetka krvavega konflikta v Siriji marca 2011. Okrepljena ofenziva je še povečala že tako veliko število beguncev, ki so se od začetka ofenzive podali v smeri turške meje. Mnogi so obtičali blizu meje s Turčijo, ki je na območju zaprla prehod Oncupinar, na sirski strani pa organizirala begunska taborišča.