Dovolj dokazov za obtožnice proti odgovornim za zločine v Južnem Sudanu

Komisija za človekove pravice v Južnem Sudanu je zbrala dovolj dokazov za obtožnice več kot 40 oseb.

Ka. M.
pet, 23.02.2018, 13:22

Džuba – Komisija ZN za človekove pravice, ustanovljena za preiskavo in poročanje kršitev v Južnem Sudanu, je danes sporočila, da je zbrala dovolj dokazov za obtožnice proti več kot 40 višjim predstavnikom oblasti zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v času državljanske vojne.

Poročilo komisije je osnovano na 58.000 dokumentih in 230 izjavah prič, opisuje pa vojne grozote, kot so obglavljenje, zažig pri živem telesu in druge oblike mučenja ter, denimo, rekrutacijo otrok za vojskovanje. Pogosti so tudi primeri spolnih zlorab, ugotavlja komisija.

Južnosudanska vojna se je začela leta 2013 po tem, ko je aktualni predsednik Salvaa Kiir odstavil svojega dotedanjega podpredsednika Rieka Macharja. V (medetničnem) nasilju je doslej umrlo na deset tisoče ljudi, več milijonov je bilo primorano zapustiti svoje domove. 

Poboji civilistov, pohabljanja in posilstva so zgolj tri izmed kršitev človekovih pravic, ki jih je identificirala komisija. Foto: Albert Gonzalez Farran/AFP

Za storjena hudodelstva doslej ni bil kaznovan še nihče. V luči tega je član komisije Andrew Clapham Afriško unijo pozval, naj nemudoma vzpostavi posebno sodišče za sojenje odgovornim za vojna hudodelstva. Kot je prepričana Yasmin Sooka, prav tako članica komisije, je sojenje zločincem edini način za zaustavitev nasilja nad milijoni prebivalcev Južnega Sudana.

Kršena tudi svoboda do izražanja

Poročilo komisije ni edini dokument ZN, ki pod drobnogled jemlje aktualne kršitve človekovih pravic v Južnem Sudanu. Včeraj so bile objavljene tudi ugotovitve, ki so jih zbrali v Pisarni visokega komisarja ZN za človekove pravice v sodelovanju z misijo ZN za Južni Sudan (UNMISS). Dokument se primarno osredotoča na kršitve svobode govora in medijske svobode v obdobju od julija 2016 do konca leta 2017, omenja pa tudi druga hudodelstva, storjena v tem časovnem obdobju.

Prijavi sovražni govor