Grčija deportira begunce iz taborišča Idomeni

V petek je osem avtobusov iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljalo okoli 400 beguncev.

S. P., STA
sob, 26.03.2016, 14:28

Atene - Grčija je začela z deportacijo prebežnikov iz glavnega tabora v Idomeniju na meji z Makedonijo, medtem ko se je val prihodov beguncev in migrantov na otoke v Egejskem morju znatno zmanjšal, so danes sporočile grške oblasti.

V petek je osem avtobusov iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljalo okoli 400 beguncev. Več kot deset avtobusov pa je tiste prebežnike, ki so pristali na to, da zapustijo obmejno območje, čakalo danes. Grško-makedonska meja je sicer zaprta od začetka tega meseca.

Med tistimi, ki so jih prepričali, da so med prvimi vstopili na avtobuse, so bili večinoma starši z otroki, ki ne morejo več prenašati težkih razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so v taboru na meji danes našteli 11.603 ljudi.

Grčija beleži upad števila prebežnikov

V ponedeljek naj bi se operacija evakuacije Idomenija okrepila, je povedal Giorgos Kricis iz agencije za koordinacijo migracijske politike.

»Več kot 2000 mest lahko takoj najdemo za begunce, ki so v taboru v Idomeniju, in od ponedeljka naprej se lahko ta številka podvoji,« je dejal ter zatrdil, da bodo v naslednjih treh tednih v novih zatočiščih pripravili 30.000 mest.

Grčija sicer beleži upad števila prihodov prebežnikov. V četrtek so sporočili, da prvič po sklenitvi spornega dogovora med EU in Turčijo v 24 urah na njihove otoke ni prišel noben begunec.

Gre za dogovor, v okviru katerega bodo vse prebežnike, ki bodo prispeli na grške otoke, poslali nazaj v Turčijo. Kljub dogovoru, ki je stopil v veljavo v nedeljo, je v ponedeljek v Grčijo prispelo 1662 ljudi, nato pa vse manj. V torek 600 in v sredo 260, v četrtek pa prihodov niso zabeležili.

V petek je prišlo 161 ljudi, danes pa manj kot 100, kažejo uradni podatki grške vlade. Število vseh prebežnikov v Grčiji trenutno znaša 50.236.


 

Prijavi sovražni govor