Inšpektorji OPCW prispeli v Dumo

Ekipa mednarodnih strokovnjakov je v državi že od sobote, a je bila doslej v prestolnici Damask, kjer je čakala na dovoljenje za vstop v Dumo.

A. V., STA, Ma. F.
tor, 17.04.2018, 07:08; spremenjen: 17:24

Damask – Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so danes prispeli v mesto Duma, prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi, so poročali sirski državni mediji. Pred tem so iz Moskve sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili v sredo.

Devetčlanska ekipa mednarodnih strokovnjakov je v državi že od sobote, a je bila doslej v prestolnici Damask, kjer je čakala na dovoljenje za vstop v Dumo. Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na nerešena varnostna vprašanja, ki naj bi jih bilo treba rešiti pred njihovim vstopom, denimo odstranitev min na poti.

Ruski diplomat pri OPCW Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih v ponedeljek potrdil, da so varnostne težave zdaj odpravili in da inšpektorji lahko pridejo v sredo. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume.

Ruševine v Dumi Foto: Hassan Ammar/AFPSirska državna tiskovna agencija Sana je kasneje poročala, da so inšpektorji OPCW že danes prispeli v Dumo. Za njihovo varnost skrbi ruska vojaška policija.

Po navedbah sirskega varnostnega vira je šla delegacija OPCW naravnost v bolnišnico, kjer se zdravijo nekatere žrtve napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dejal generalni direktor OPCW Ahmet Üzümcü, bi lahko preiskava trajala mesec dni. Strokovnjaki naj bi v tem času opravili pogovore z domnevnimi žrtvami in zbrali vzorce.

Aktivist, ki je bil na območju, ko se je zgodil napad, je sicer opozoril, da večine žrtev ni več v Dumi, poroča dpa.

Duma je bila tarča domnevnega napada s kemičnim orožjem pred 10 dnevi. Inšpektorji naj bi tam zbrali različne vzorce, da bi ugotovili, katera snov - če sploh katera - je bila uporabljena v napadu. Sumijo, da je bil uporabljen klor ali sarin. Napad je zahteval najmanj 40 življenj.

Prijavi sovražni govor