Iran grozi z razširitvijo raketnega programa

 V Teheranu trdijo, da iransko klasično oboroževanje nikoli ni bilo sestavni del jedrskega sporazuma.
Objavljeno
04. januar 2016 16.20
Damijan Slabe
Damijan Slabe
V vse bolj zaostrenih odnosih med Iranom in Saudovo Arabijo, ki jih je dodatno podžgala saudska množična usmrtitev Šiitov, se je tik pred koncem lanskega leta znova zaiskrilo tudi med Teheranom in Washingtonom. Prvič po podpisu jedrskega sporazuma, ki ga je Iran poleti sklenil s šesterico zahodnih sil, so Združene države Teheranu zagrozile z novimi sankcijami.

Razlog naj bi bil oživljeni iranski raketni program, predvsem pa uspešno testiranje rakete srednjega dosega, ki ga je Iran izvedel že oktobra lani. Po poročanju Wall Street Journala in televizije CNN naj bi v Washingtonu zaradi novih iranskih raketnih ambicij tik pred iztekom lanskega leta zelo resno razmišljali o uvedbi novih sankcij proti Teheranu. Odločitev naj bi za zdaj še nekoliko zadržali, ker po oceni obeh omenjenih medijev menda ne želijo ogroziti za ZDA veliko pomembnejšega Obamovega jedrskega sporazuma z iranskim režimom.

Kljub temu so že zgolj govorice o morebitnih novih ameriških sankcijah takoj sprožile nove napetosti med Iranom in ZDA. Iranski predsednik Hasan Rohani se je namreč po objavi domnevnih groženj v ameriškem tisku oglasil z napovedjo, da bo njegova država v primeru, če namerava Washington v resnici uvesti dodatne sankcije, še pospešila razvojem svojega raketnega programa. Po poročanju iranske državne tiskovne agencije Irne naj bi predsednik Rohani v odprtem pismu svojemu obrambnemu ministru menda že naročil, naj pripravi vse potrebno za razširitev raketnega programa, če bodo ZDA dejansko uvedle sankcije, ameriške grožnje pa je označil za »sovražno in ilegalno intervencijo«.

Kdo razdira dogovor

Iran je po sklenitvi jedrskega sporazuma s peterico stalnih članic varnostnega sveta ZN in Nemčijo po lanskem juliju do zdaj že dvakrat testiral svoje rakete, iranska državna televizija pa je pred kratkim pokazala celo novo podzemno oporišče, v katerem naj bi bile te rakete nameščene. Po ocenah ene izmed komisij Združenih narodov so tovrstni iranski raketni testi v nasprotju z resolucijo OZN, ki Iranu prepoveduje razvoj balističnih raket. Ameriško finančno ministrstvo naj bi zato po pisanju Wall Street Journala in CNN pripravljalo sankcije proti posameznikom in firmam v Iranu, Hong Kongu in Združenih arabskih emiratih, ki so povezani z iranskim raketnim programom, kar po prepričanju Teherana nikakor ni v skladu s pompozno podpisanim jedrskim sporazumom. Ta namreč predvideva, da bodo ZDA, Združeni narodi in Evropska unija v zameno za iransko strogo omejevanje oziroma ukinitev jedrskega programa preklicali vse s tem programom povezane finančne in trgovinske sankcije. Da bo Iran vsako uvedbo kakršnih koli novih sankcij, in to »iz kakršnega koli razloga«, razumel kot razdiranje jedrskega sporazuma, je že oktobra opozoril sam vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenei.

Rakete niso del sporazuma

Ob najnovejši zaostritvi in govoricah o morebitni uvedbi novih ameriških sankcij zaradi iranskega raketnega programa je na to dejstvo opozoril tudi iranski predsednik Rohani, ki je v odprtem pismu svojemu obrambnemu ministru posebej poudaril, da iranska oboroževalna politika nikakor in nikoli ni bila del pogajanj o jedrskem sporazumu. To so po njegovih besedah jasno potrdili tudi ameriški predstavniki na pogajanjih. Vsakršno sklicevanje na to, da se Iran ne bi smel oboroževati s klasičnim orožjem, tudi z raketnim, dokler to niso rakete, oborožene z jedrskimi konicami, je torej brezpredmetno. Tako kot je nesmiselno tudi obtoževanje, da naj bi iranske pomorske sile tik pred iztekom lanskega leta v Hormuški ožini med svojimi vajami v neposredni bližini ene izmed ameriških letalonosilk izstrelile več raket in s tem ogrožale mednarodno akcijo, v kateri proti silam tako imenovane Islamske države ob ameriškem ladjevju med drugim sodelujeta tudi francoska in nemška mornarica. V vodstvu iranske Revolucionarne garde so zato odločno zavrnili ameriške očitke, po katerih naj bi bilo poveljstvo ameriškega ladjevja v Hormuški ožini o izstrelitvi iranskih raket obveščeno samo 23 minut pred njihovo izstrelitvijo, rakete pa naj bi letele preblizu ameriških ladij.

Očitno je naraščanje napetosti med Washingtonom in Teheranom, vključno z iranskim razkazovanjem raketne moči, že sestavni del vse bolj nevarnega zaostrovanja med šiitskim Iranom in sunitsko Saudovo Arabijo. Kot ena prvih žrtev hitro lahko pade tudi jedrski sporazum. Zahod bo namreč o ukinitvi prvih sankcij proti Iranu odločal takoj, ko bo dunajska Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) potrdila, da Teheran izpolnjuje najpomembnejša določila iz jedrskega sporazuma. Po pričakovanjih naj bi se to zgodilo še ta mesec.