Iraški ultimat za umik kurdskih sil

Kurdske sile se morajo do nedelje zjutraj umakniti s položajev, ki so jih v bojih z džihadisti zavzele v zadnjih treh letih.

Be. B., STA
sob, 14.10.2017, 16:16; spremenjen: 16:34
ZDA imajo vojaške svetovalce na obeh straneh; ameriški obrambni minister Jim Mattis je včeraj dejal, da si prizadevajo za zmanjšanje napetosti. Kot je dejal, morajo ostati osredotočeni na boj proti IS, ne pa da se obračajo drug proti drugemu.

Bagdad - Iraške sile, ki so v petek začele operacijo za prevzem svojih vojaških položajev, so kurdskim silam postavile ultimat. Po njem se morajo te najpozneje do nedelje do ene ure zjutraj umakniti s položajev, ki so jih zavzele v bojih proti džihadistom v minulih treh letih. Za zdaj obe strani ostajata na okopih, razmere pa skuša miriti Washington.

Fotograf francoske tiskovne agencije AFP poroča o oklepnih vozilih iraške vojske, opremljenih z nacionalnimi zastavami na obrežju reke na južnem obrobju mesta Kirkuk. Na nasprotnem bregu je videti pripadnike kurdskih pešmerg in betonske bloke v barvah kurdske zastave. »Naše sile se ne premikajo in zdaj čakajo na povelja nadrejenih,« je za AFP povedal eden od iraških poveljnikov.

Napetosti med kurdskimi oblastmi in vlado v Bagdadu so se zaostrile po nedavnem referendumu, na katerem so Kurdi z veliko večino glasovali za neodvisnosti iraškega Kurdistana. Iraška vlada je referendum označila za nezakonit in uvedla ukrepe proti kurdskim oblastem.

Pripadnik kurdskih pešmerg. Foto: Ako Rasheed/Reuters

Iraška vlada ne bo uporabila sile proti Kurdistanu

Iraški premier Hajder al Abadi je ob tem dejal, da o dolgoletnih zahtevah Kurdov po vključitvi Kirkuka in drugih večinsko kurdskih območij v njihovo avtonomno regijo ne bo govora, dokler rezultati referenduma ne bodo razveljavljeni. Hkrati pa je zagotovil, da iraška vlada ne bo uporabila vojaške sile proti Kurdistanu zaradi nedavnega referenduma.

Kljub temu pa se okoli Kirkuka množijo tisoči pripadnikov oboroženih enot in pripadniki paravojaških enot, ki so izšle iz šiitskih milic. Zavzeli so že več položajev na južnem delu mesta. Kurdi pa so na položaje okoli mesta razposlali na tisoče pripadnikov pešmerg.

Orožja za zdaj ni uporabila nobena stran. Je pa neimenovani predstavnik Kurdov pojasnil, da jim je iraška stran postavila ultimat, po katerem imajo pripadniki pešmerg do ene ure zjutraj po srednjeevropskem času čas, da se umaknejo na položaje, ki so jih zavzemali pred junijem 2014.

Prijavi sovražni govor