IS v Siriji ubila najmanj 135 ljudi, 400 civilistov ugrabljenih

Sirski observatorija za človekove pravice o množičnem pokolu in ugrabitvi poroča iz mesta Deir ez Zor.

Objavljeno
17. januar 2016 12.47
Mo. B.
Mo. B.

Damask – Iz Sirije poročajo še o enem krvavem poglavju skoraj pet let trajajoče vojne. Po podatkih nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice so pripadnik skrajne Islamske države v napadu na mestu Deir ez Zor ubili najmanj 85 civilistov in 50 prorežimskih borcev, okoli 400 civilistov pa ugrabili. Sirski režim medtem poroča o najmanj 300 mrtvih civilistih.

Observatorij poroča, da so zajeli prebivalce soseske Al Baghalijeh. »Med ugrabljenimi, vsi so suniti, so tudi ženske, otroci in svojci pripadnikov prorežimskih sil,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik observatorija Abdel Rahman. Zajete so odpeljali na ozemlja, ki je pod nadzorom IS.

Velik del mesta Deir ez Zor in istoimenske province, bogate z nafto, je pod nadzorom IS. Obleganje omenjenega mesta se je začelo pred približno letom dni. Režimske sile še vedno nadzorujejo del mesta, med drugim tudi bližnje vojaško letališče.

Tokrat vsekakor ni prvič, da iz Sirije poročajo o množičnem poboju. Pripadniki IS so samo lani, prav tako v provinci Deir ez Zor, ubili do 700 pripadnikov sunitskega ljudstva Šaitat, ki ni bilo pripravljeno stopiti na njihovo stran, je tedaj porča Washington Post.

V vojni v Siriji, ki se je začela sredi marca 2011, je doslej umrlo več kot 260.000 ljudi, več milijonov ljudi je moralo zapustiti domove.