Libijski parlament zavrnil novo vlado narodne enotnosti

Gre za hud udarec mednarodnim prizadevanjem za končanje političnega razkola in nasilja v Libiji.

Ma. Ja., STA
pon, 25.01.2016, 16:31

Tripoli − Mednarodno priznani parlament v Libiji je zavrnil novo vlado narodne enotnosti, o kateri sta se sprti strani dogovorili na pogajanjih pod okriljem Združenih narodov decembra v Maroku. Gre za hud udarec mednarodnim prizadevanjem za končanje političnega razkola in nasilja v Libiji, piše Slovenska tiskovna agencija.

Da so na današnjem glasovanju zavrnili predlagano vlado narodne enotnosti in zdaj pričakujejo predstavitev novega vladnega kabineta, je povedal poslanec Ali al Gajdi. Od 104 prisotnih poslancev jih je proti glasovalo kar 89, je še razkril po navedbah STA.

Vlada narodne enotnosti s poslovnežem Fajezom al Saradžem na čelu je bila oblikovana prejšnji torek, in sicer v skladu z dogovorom, doseženim decembra na pogajanjih pod okriljem ZN. Nova vlada šteje kar 32 ministrov in prav to naj bi med drugim zmotilo poslance, saj menijo, da je prevelika. Parlament v Tobruku bi jo moral potrditi v roku desetih dni.

Kot smo že pisali, je Libija oktobra 2011 po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija zdrsnila v kaos. Za oblast sta se spopadli dve nasprotni strani, za nadzor nad bogatimi naravnimi viri pa še številne oborožene skupine. Vojaško zavezništvo, ki je vključevalo tudi islamiste, je avgusta 2014 zasedlo glavno mesto Tripoli, vzpostavilo svojo vlado in parlament ter mednarodno priznane oblasti prisililo k begu na vzhod države. Mednarodno priznana vlada pod vodstvom premiera Abdulaha al Tanija ima tako zdaj sedež v pristaniškem mestu Tobruk na vzhodu države, islamistična vlada pa v Tripoliju.

Med sprtima stranema so več mesecev potekali pogovori pod okriljem Združenih narodov. Odposlanec ZN Bernardino Leon je na začetku oktobra predlagal vlado narodne enotnosti, ki bi jo vodil devetčlanski narodni svet, sestavljen iz premiera, petih namestnikov in treh ministrov.

Sprte libijske politične strani so 17. decembra po dolgem odlašanju vendarle podpisale dogovor za končanje političnega razkola v Libiji, ki so ga podprli tudi Združeni narodi. Predstavniki rivalskih libijskih parlamentov so dogovor podpisali v Maroku ob navzočnosti posebnega odposlanca ZN za Libijo Martina Koblerja.

Prijavi sovražni govor