Migranti: Pozivi k vojaškemu posredovanju

V francoskem pristaniškem mestu Calais je v soboto prišlo do incidenta, ko je več deset migrantov vdrlo na britanski trajekt.
Objavljeno
24. januar 2016 17.05
U.Č., STA
U.Č., STA

Calais - V francoskem pristaniškem mestu Calais je v soboto prišlo do incidenta, ko je več deset migrantov vdrlo na britanski trajekt. Policija jih je po dveh urah odstranila, medtem pa so morali celotno pristanišče zapreti. Direktor britanske prevozniške družbe je zato zahteval napotitev francoske vojske v pristanišče, poroča STA.

Okoli 500 migrantov, ki so protestirali zaradi nevzdržnih razmer v bližnjem taboru, je prebilo policijsko blokado, okoli 150 pa jih je nato vdrlo na območje pristanišča. Kakih 50 se je povzpelo na britanski trajekt Spirit of Britain, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik tamkajšnje prefekture.

Policisti so jih uspeli z ladje odstraniti brez nasilja, med operacijo pa je delo v pristanišču zastalo. Prijeli so 24 migrantov in 11 privržencev skupine No Borders Network.

Direktor pristanišča Jean-Marc Puissesseau je od pristojnih oblasti zahteval, da tabor premestijo. "Bližina tabora in veliko število migrantov onemogočata zagotavljanje zaščite pristaniške infrastrukture, ne glede na to, koliko država v to vloži, "je menil.

Direktor britanske prevozniške družbe Road Haulage Association Richard Burnett je šel še dlje. Po njegovem mnenju bi morali v Calaisu namestiti francosko vojsko. Opozoril je, da je bil sobotni dogodek zadnji v vrsti incidentov v Calaisu, in menil, da je "le vprašanje časa, kdaj se bodo uresničili naši najhujši strahovi in bo prišlo do smrti voznika tovornjaka, namenjenega v veliko Britanijo".

Število migrantov v taborišču na robu mesta Calais, poimenovanem tudi Džungla, se je v zadnjih tednih povišalo na 2500, med njimi je približno 250 otrok, podatke Zdravnikov brez meja navaja BBC.