Nad begunsko krizo s podražitvijo bencina?

Evropski komisar Dombrovskis podpira idejo o »bencinskem evru«, s katerim bi se financirali ukrepi za reševanje begunske krize.
Objavljeno
30. januar 2016 16.55
jer/petrol
A. M., STA
A. M., STA

Podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je po poročanju revije Spiegel podprl nedavno zamisel nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla o uvedbi evropskega davka na bencin, s katerim bi financirali ukrepe za reševanje begunske krize.

»Davek na bencin, na nacionalni ali evropski ravni, bi lahko bil potencialni vir za financiranje, še posebej če upoštevamo, da so cene nafte trenutno na zgodovinsko nizki ravni,« je Dombrovskis povedal v pogovoru za nemški tednik. »Strinjam se z Schäublejem, potrebujemo sveže ideje v Evropi v soočanju z begunsko krizo,« je še dodal.

Nemški finančni minister se je pred časom zavzel za uvedbo evropskega davka na bencin, iz katerega bi lahko črpali sredstva za krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. »Če državni proračuni ali proračun EU ne zadostujejo, se dogovorimo o, na primer, uvedbi določenega davka na liter bencina. Tako bomo imeli sredstva za evropski odgovor na begunsko vprašanje,« je dejal.

Schäublejev predlog je sicer naletel na val kritik, tudi v njegovi, nemški vladajoči stranki CDU. Podpredsednica stranke Julia Klöckner je predlog zavrnila, češ da bi s tem davkoplačevalcem sporočili, da morajo oni poravnati račun za priliv beguncev v Evropsko unijo.