Preiskovalcem OPCW še niso dovolili v Dumo

Zunanji ministri v EU so medtem sporočili, da je ključna oživitev procesa iskanje politične rešitve konflikta v Siriji.

A. V., STA, Be. B.
pon, 16.04.2018, 11:43; spremenjen: 15:45

V Luksemburgu za reševanje politične rešitve sirskega konflikta

Zunanji ministri EU so v odziv na domnevno uporabo kemičnega orožja dejali, da je ključno oživiti politični proces. »Poudarjamo, da je treba dinamiko izkoristiti za oživitev procesa iskanja politične rešitve konflikta v Siriji. EU ponavlja, da rešitev ne more biti vojaška,« so opozorili ministri v sklepih o Siriji.

EU ponavlja najostrejšo obsodbo uporabe kemičnega orožja in podpira vsa prizadevanja za preprečitev uporabe tega orožja, sirskemu režimu pa očita odgovornost za katastrofalen humanitarni položaj ljudi v že osmem letu konflikta v državi.

»Zelo očitno se mi zdi, da obstaja potreba po spodbuditvi političnega procesa pod okriljem ZN,« je ob prihodu izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Pomembna priložnost za to bo po njenem prepričanju konferenca EU in ZN o prihodnosti Sirije, ki prihodnji teden v Bruslju.

Haag  Na sedežu Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu danes potekajo krizni pogovori o domnevnem kemičnem napadu v sirski Dumi. Srečanja, ki poteka za zaprtimi vrati, se udeležujejo tudi veleposlaniki Rusije, Francije in Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa OPCW je zdaj v Siriji, kjer opravlja preiskavo o domnevnem napadu, v katerem je domnevno umrlo 40 ljudi. Kot je danes navedlo britansko veleposlaništvo na Nizozemskem, Rusija in Sirija ekipi strokovnjakov še nista dovolili vstopiti v mesto Duma. Moskva te obtožbe zavrača kot neutemeljene.

Iz Kremlja so sporočili, da se Rusija ne namerava vmešavati v delo preiskovalne ekipe, ji je pa pripravljena zagotavljati posebni prevoz in vojaško spremstvo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v intervjuju za britanski BBC zanikal, da bi Rusija manipulirala z dokazi na kraju domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi.

Rusija je danes v Haagu ponovno obsodila sobotni napad zahodnih zaveznic ZDA, Francije in Velike Britanije na cilje v Siriji. V Rusiji opozarjajo, da so ZDA z njim spodkopale kredibilnost preiskovalne ekipe.

OPCW, ki je odgovorna za implementacijo konvencije o kemičnem orožju, ima 192 držav članic. Današnje krizno srečanje izvršnega sveta, ki ga sestavlja 41 držav, je sklical predsedujoči, veleposlanik Bangladeša Šejk Mohamed Belal.

Leta 2013 z Nobelovo nagrado za mir

Preiskovalna ekipa je v sirsko prestolnico Damask prispela v soboto, kjer naj bi raziskala obtožbe o domnevni uporabi kemičnega orožja v sirski Dumi 7. aprila. Zahodne sile so za napad obtožile sirski režim in 14. aprila odgovorile z raketnim napadom na sirske cilje, ki naj bi bili povezani s proizvodnjo kemičnega orožja.

Sirski režim se je že sestal s predstavniki preiskovalne ekipe OPCW, ki pa najverjetneje še ni začela terenskega dela v Dumi, še navaja AFP.

Preiskovalna ekipa OPCW je bila na sirsko pobudo vzpostavljena leta 2014, s ciljem preiskovanja obtožb o domnevni uporabi strupenih kemikalij za vojne namene v Siriji.

OPCW je za svojo vlogo pri uničevanju kemičnega orožja leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Prijavi sovražni govor