Sirska mirovna pogajanja brez ključnih akterjev

Največja sirska opozicijska skupina se pogajanj ne bo udeležila, dokler ne bodo odgovorili na njihove zahteve.
Objavljeno
29. januar 2016 13.17
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Ženeva − Uspeh ženevske mirovne konference, na kateri naj bi našli rešitev za krvavi konflikt, ki že skoraj pet let pretresa Sirijo, v njem pa je bilo doslej ubitih več kot 260.000 ljudi, na milijone pa je bilo pregnanih z domov, je znova pod vprašajem. Tokrat ga je ogrozila odsotnost ključnih predstavnikov opozicije.

Največja sirska opozicijska skupina je danes sporočila, da se pogajanj ne bo udeležila, dokler Združeni narodi, ki pripravljajo konferenco, ne bodo odgovorili na njihove zahteve, poroča agencija AP. Zahtevajo namreč dostavo humanitarne pomoči do obleganih območij, ki so pod nadzorom upornikov, in konec rusko-sirskega bombardiranja, zaradi katerega so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada v zadnjih mesecih znova osvojile veliko ozemlja.

Združeni narodi (za zdaj) odpovedi ali odloga konference ne načrtujejo − po navedbah agencije AFP so sporočili, da se bo začela popoldne. Zahodni diplomati pa medtem stopnjujejo pritisk na sirsko opozicijo, naj se pogovorov udeleži. Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je ženevsko konferenco včeraj tako označil za morda zadnjo priložnost za mir. Dejal je, da po več neuspešnih mirovnih pobudah ženevska pogajanja ne smejo propasti, in vse strani, udeležene v državljanski vojni, pozval, naj naredijo konec prelivanju krvi.

Mirovni pogovori, na katerih naj bi našli mirno rešitev za končanje konflikta, so del novembra lani sprejetega načrta mednarodne skupnosti za politično rešitev sirskega konflikta. Ta predvideva vzpostavitev prehodne vlade, sprejetje nove ustave in volitve, ki bi potekale v 18 mesecih.