Sirska vojska zavzela Palmiro

Potem ko so sirske sile že v petek zavzele starodavno citadelo, so danes prodrli tudi stanovanjske četrti.
Objavljeno
27. marec 2016 14.52
N. G., STA
N. G., STA
Sirska vojska je ob podpori ruskih letal zavzela sirsko antično mesto Palmira, ki ga je skoraj leto nadzirala džihadistična skupina Islamska država (IS), je francoski tiskovni agenciji AFP potrdil vojaški vir. Potem ko so v petek zavzeli starodavno citadelo, so po silovitih nočnih spopadih danes zavzeli tudi stanovanjske četrti.

Gre za pomembno strateško in simbolno zmago za režim v Damasku, saj omogoča nadzor puščave, ki jo obdaja in se razteza vse do meje z Irakom.

Vojaški vir je dopisniku AFP v tem mestu v osrednjem delu Sirije še povedal, da so se pripadniki Islamske države umaknili v mesta Suknah, Raka in Deir Ezor na vzhodu Sirije. Dodal je, da sedaj v mestu poteka iskanje in deaktivacija več deset min, ki so jih skrajneži podtaknili po mestu. Zavzetje mesta so potrdili tudi sirski vladni mediji, navaja BBC.

Antično mesto s trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS padla 23. maja lani, ko je na njej tudi zaplapolala zloglasna črna zastava IS.. V Palmiri, ki ji pravijo"puščavski biser", so džihadisti povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

V starodavnem amfiteatru pa so izvajali javne usmrtitve.