Sirski mirovni pogovori v Astani bodo 23. januarja

Pogovori bodo potekali pod okriljem Rusije in Turčije. Katere opozicijske skupine bodo zastopane, ni povsem jasno.
Objavljeno
11. januar 2017 15.18
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TURKEY
Mo. B.
Mo. B.

Vir iz ruskega zunanjega ministrstva je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da bodo sirski mirovni pogovori v kazahstanskem glavnem mestu Astana potekali 23. januarja. Udeležili se jih bodo predstavniki sirske vlade in uporniških skupin. Katerih, še ni povsem jasno.

Neimenovani diplomatski vir je za AFP povedal, da v okviru priprav na pogovore še vedno sestavljajo tudi seznam udeležencev. Že od začetka zadnje prekinitve ognja v Siriji, ki je začela veljati 30. decembra, je jasno, da v proces niso vključene teroristične skupine. Kot so sporočili iz Turčije, so med njimi tudi sirskih Kurdi, ki zato niso vabljeni v Astano.  »Očitno je bil vložen veto na našo udeležbo,« je za AFP povedal predsednik sirskih Kurdov v Franciji Kaled Isa in pri tem izrazil upanje, da jih ne bodo spregledali pri iskanju mednarodne rešitve.

Pogoj za mirovna pogajanja je prekinitev ognja, ki bi morala v državi veljati od konca decembra, a iz Sirije nenehno poročajo o spopadih. O nasilju še vedno poročajo iz regije Vadi Barada, ki je v rokah uporniških sil. Območje preskrbuje z vodo celotno glavno mesto, a je dotok od 22. decembra moten. Režim za to krivi uporniške sile, saj da to počno načrtno, medtem ko uporniške sile trdijo, da so režimske bombe poškodovale infrastrukturo.

Ponoči in danes so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice vladna letala obstreljevala še tarče v provincah Alep in Idlib. V Idlibu so letala obstreljevala položaje Fronte Fatah al Šam (nekdanja Fronta al Nusra, ki je bila povezana z Al Kaido). Omenjena skupina ter skrajna sunitska skupina Islamska država sta izvzeti iz dogovora o prekinitvi ognja.

Drugod dogovor o prekinitvi ognja za zdaj ohranja krhek mir. A so pred časom uporniške skupine in Turčija opozarjale, da bi lahko spopadi v Vadi Barada ogrozili načrtovana mirovna pogajanja v Astani.