»Telefonsko premirje« v Siriji

Vse glasnejše so govorice, da bo turška vojska s pehoto in tanki vdrla deset kilometrov na sirsko ozemlje.

sre, 24.02.2016, 20:00

Bab al Salam – Približno pet kilometrov od Azaza, enega ključnih bojišč sirske vojne, je bilo danes mirno. Turška vojska je že pred tremi dnevi zaustavila obstreljevanje kurdske milice YPG, ki se je približevala sirskemu obmejnemu mestu.

Čeprav uradnega dogovora o prekinitvi ognja na severu Sirije (še) ni, se je turško obstreljevanje kurdskih pozicij v bližini meje zaustavilo. Kurdska milica YPG, ki je v zadnjih dveh tednih osvojila veliko ozemlja ob turški meji, tudi kraje, kjer so Kurdi v manjšini, bi z osvojitvijo Azaza lahko v celoti povezala vse kurdske province na severu Sirije in s tem v ključnem trenutku sirske vojne vzpostavila de facto avtonomno območje. Uradna Ankara je jasno sporočila, da tega nikakor ne bo dovolila. Turško topništvo je udarilo po Kurdih, vse glasnejše pa so govorice, da bo turška vojska s pehoto in tanki vdrla deset kilometrov na sirsko ozemlje in tam z namenom razbitja kurdske ozemeljske celovitosti vzpostavila »tamponsko območje«.

Usodni trenutki

Med obleganim Azazom, za katerega so se v petih letih vojne spopadali vsi akterji najbolj krvavega konflikta našega časa, in turško mejo je v taboriščih, improviziranih šotorih in na prostem trenutno ujetih okoli 140.000 ljudi, ki hočejo prestopiti turško mejo, a je ta zaprta. Med njimi je več deset tisoč beguncev, ki so v zadnjih dveh tednih pred režimskimi in ruskimi bombniki zbežali iz bližnjega Alepa, kjer se odvija več bitk hkrati. Usoda Alepa utegne določiti tudi prihodnost regije.

Tega se zelo dobro zaveda tudi sirski predsednik Bašar al Asad, ki je v današnjem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom privolil v pogoje za vzpostavitev premirja. Putin se je – potem ko se je uskladila z Združenimi državami – o premirju pogovarjal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Ruhanijem in saudskim kraljem Salmanom. Turški predsednik Tayyip Recep Erdoğan je izrazil pomisleke, da bo rusko-ameriški dogovor koristil le vladni strani.

***

Reportažo našega poročevalca Boštjana Videmška s turško-sirske meje lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu, ki ga dobite v naši spletni aplikaciji za IOS in Android, oziroma jutri v časopisu.

Prijavi sovražni govor