Tesnobna tišina na sirskih bojiščih

Prekinitev ognja: v Siriji je bilo danes najbolj mirno v zadnjih štirih letih.
Objavljeno
27. februar 2016 22.33
Boštjan Videmšek, poročevalec
Boštjan Videmšek, poročevalec

V petek opolnoči po sirskem času je na bojiščih najbolj krvavega konflikta našega časa začela veljati prekinitev ognja, ki so jo s skupnim diplomatskim posredovanjem izsilile Združene države in Rusija, vanjo pa so privolile koalicija uporniških skupin in režimske sile. Prva poročila iz opustošene države so obetavna.

Kompleksna diplomatska operacija, ki bi jo morali izpeljati že zdavnaj, je očitno obrodila sadove. Prvič po vsaj štirih letih danes iz Sirije niso prihajale novice o bombardiranju, topniškem obstreljevanju, samomorilskih napadih in novih kolonah beguncev, ki bi bili na poti proti mejam z okoliškimi državami. Kljub nekaterim kršitvam prekinitve ognja v Damasku in v planinah nad Latakijo je bil danes v apokaliptični Siriji, če je to sploh mogoče reči, miren dan, v katerega je razklana država vstopila po dneh močnega ruskega bombardiranja uporniških položajev. Ruski bombniki so danes ostali prizemljeni v vojaškem oporišču v Latakiji.

»Moram upati, da bo nekoč spet prišel mir. Druge izbire nimam. Politika ne pozna usmiljenja in tudi vere ne. Pozna le svoj interes – zato bi morale vse, čisto vse vpletene strani takoj sesti za mizo in se začeti pogovarjati o prihodnosti moje domovine. To je edina pot. Nihče ne sme biti izključen in nihče ne bi smel imeti glavne besede,« mi je danes na mejnem prehodu Oncupinar, kjer je več deset ljudi čakalo na vstop v Sirijo, dejal 25-letni Aladin, učitelj angleščine iz obleganega Alepa, ki že tri leta živi v bližnjem turškem Kilisu.

Čim dlje

Sirske družine so v obmejnem pasu zaman čakale, da bi jih turške oblasti spustile nazaj v njihovo domovino. Med njimi sta bili dve iz Rake, prestolnice samooklicanega kalifata Islamske države, ki sta se želeli udeležiti pogreba v napadih koalicijskih sil ubitih sorodnikov. Na sirski strani meje je na vstop v Turčijo še vedno čakalo približno 140.000 ljudi, ki so v zadnjih dvajsetih dneh pred ruskimi in režimskimi letalskimi napadi ter napredovanjem kurdske milice YPG iz Alepa in okoliških vasi zbežali proti turški meji. Dogovora o prekinitvi ognja so se danes držale tudi turška vojska in kurdske sile v Siriji.

Kakor pravi Aladin – le upati gre, da bo prva prava prekinitev ognja v pet let trajajoči sirski vojni veljala čim dlje in da bo pripeljala do mirovnega procesa. »Če bo premirje zdržalo, se bodo mirovna pogajanja nadaljevala 7. marca. A ne gre dvomiti, da poskusov miniranja mirovnih pogajanj ne bo malo,« je danes izjavil posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura.