Tovornjak bomba v Libiji zahteval več deset življenj

Iz libijskega mesta Zilten poročajo o terorističnem napadu. Odgovornosti zanj ni prevzel še nihče.
Objavljeno
07. januar 2016 12.08
Mo. B., Ma. Ja.
Mo. B., Ma. Ja.

Zilten − Iz libijskega mesta Zilten na severu države poročajo o smrtonosnem napadu na policijski center za usposabljanje. Po besedah očividcev je v vrata kompleksa treščil tovornjak, napolnjen z eksplozivom. Poročila o številu žrtev se za zdaj še močno razlikujejo.

Po navedbah tiskovne agencije AFP je bilo v eksploziji ubitih med 50 in 55 ljudi, ranjenih pa še najmanj sto, po navedbah agencije AP pa je bilo ubitih najmanj 60 in ranjenih še približno 200 ljudi. Te so že odpeljali v bližnjo bolnišnico v Misrati, od koder je že prišel poziv k darovanju krvi. Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Kdo stoji za napadom, za zdaj še ni znano. Odgovornosti ni prevzel še nihče.

V državi sicer od leta 2011, po smrti dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, vlada kaos. Tega poskuša kar najbolje unovčiti tudi skrajna islamistična organizacija Islamska država, ki krepi prisotnost v državi.

Mednarodna skupnost medtem išče rešitev, kako državo, v kateri vladata dva parlamenta in dve vladi, postaviti na noge. Prejšnji mesec so pod okriljem Združenih narodov sklenili dogovor o vladi narodne enotnosti, a ta za zdaj še vedno ni prepričal številnih poslancev enega in drugega parlamenta.