Turčija nadaljuje z napadi na kurdske pozicije v Siriji

ZDA so Turčijo pozvale, naj preneha napadati Kurde.
Objavljeno
14. februar 2016 12.40
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Turčija je kljub dogovoru o končanju spopadov v Siriji v soboto več ur s topništvom obstreljevala kurdske sile v Siriji. Turški premier Ahmet Davutoğlu je potrdil napade na Kurdske ljudske zaščitne enote (YPG) na severu Sirije ter skupino pozval k umiku z območja, ki ga je nedavno zavzela.

Med tarčami turških napadov je bilo letalsko oporišče Menagh, ki so ga v četrtek zavzele kurdske sile. Davutoğlu je v izjavi za turško televizijo posvaril, da se bo Turčija maščevala, če sile YPG ne bodo zapustile oporišča, ki leži južno od sirskega mesta Azaz in blizu meje s Turčijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Davutoğlu je še označil YPG za »teroristično skupino, povezano s sirskim režimom, ki sodeluje v ruskih zračnih napadih na civiliste«.

Protest Kurdov proti turškemu obstreljevanju. Foto: Rodi Said/Reuters

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se je sklicevala na vojaške vire, je poročala tudi, da je turška vojska odgovorila na napade sil sirskega režima na obmejno točko turške vojske v regiji Hatay na jugu Turčije.

ZDA pozivajo Turčijo, naj preneha z napadi na Kurde

ZDA so Turčijo pozvale, naj preneha napadati Kurde, kurdske sile pa, naj negotovih razmer po sklenitvi dogovora o končanju sirskega konflikta ne izkoriščajo za osvajanje novih ozemelj. »Zaskrbljeni smo zaradi razmer na območju severno od Alepa in si prizadevamo umiriti napetosti na vseh straneh,« je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby.

Turčija je pred tem v soboto napovedala, da bi lahko s Saudsko Arabijo začela skupno kopensko operacijo proti Islamski državi (IS) v Siriji.

Savdska Arabija je v soboto zvečer potrdila, da je za okrepitev boja proti IS že napotila vojaška letala v turško letalsko oporišče Incirlik. Savdski general Ahmed al-Asiri je za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira dejal, da Savdska Arabija načrtuje tudi kopensko operacijo, a da na območje še ni poslala svojih vojakov.

Dogovor o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki so ga v noči na petek v Münchnu dosegle svetovne sile, je tako pod velikim vprašajem, še preden naj bi sploh začel veljati. Dogovor predvideva končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitev dostopa do humanitarne pomoči. Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse z izjemo teroristov Islamske države in Fronte al Nusra. Namen prekinitve sovražnosti je obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov, še piše STA.