Turčija zaostruje besedno vojno z Rusijo

V Ankari podpirajo mednarodno kopensko posredovanje kot edini način zaustavitve nasilja.
Objavljeno
16. februar 2016 19.08
Ju. K.
Ju. K.
Ankara - Bolj kot se približuje konec tedna, ko bi moral v veljavo stopiti dogovor o premirju v Siriji, bolj se zdi, da vpletene strani vsaka po svoje iščejo način, kako mir prestaviti v prihodnost. Medsebojne inkriminacije se vrstijo ena za drugo, predvsem med Rusijo in Turčijo.

Dogovor o premirju po poročanju svetovnih medijev čedalje bolj izgleda kot mrtva črka na papirju. Medtem ko ga predstavniki OZN poskušajo ohraniti pri življenju, se nasilje na severu Sirije, kjer režimske sile vodijo ofenzivo proti opozicijskim upornikom, le še stopnjuje.

Turčija je le nekaj dni pred začetkom veljavnosti premirja pozvala k napotitvi mednarodnih kopenskih enot v Sirijo, z obrazložitvijo, da je kopensko posredovanje edini način, kako zagotoviti mir in preprečiti novo nasilje v državi.

Predstavniki vlade v Ankari so znova zavrnili možnost unilateralnega turškega posredovanja, toda vseeno izrazili pripravljenost za sodelovanje v mednarodni operaciji, predvidoma uperjeni proti sirskim vladnim silam pod vodstvom Bašarja al Asada. Turčija vztraja, da je odstavitev Asada s predsedniškega položaja še vedno ključen pogoj za končanje sirske državljanske vojne, v kateri je od leta 2011 umrlo že 260.000 ljudi.

Ofenziva proti upornikom, ki jo sirske vladne sile ob pomoči ruskih letal vodijo na severu države, je v zadnjem tednu zaostrila že tako napete odnose med Ankaro in Moskvo, ki sirski režim še naprej podpira z letalsko silo. Turški premier Ahmet Davutoğlu je rusko zračno kampanjo med nastopom v parlamentu opisal kot »zlobno, kruto in barbarsko«, Rusiji pa v primeru nadaljevanja napadov na civiliste zagrozil s posledicami. »Naš odgovor bo izjemno odločen,« je dejal.

Moskva je danes kategorično zavrnila očitke na svoj račun in vztrajala, da njena letala niso bila vpletena v bombardiranje dveh sirskih bolnišnic, v katerih je v ponedeljek umrlo na desetine ljudi. Predstavniki Kremlja so se obregnili ob turško obstreljevanje sirskih mejnih območij pod nadzorom kurdskih milic in zagrozili, da bodo zaradi tega sklicali varnostni svet OZN.

Ankara, ki kurdske upornike opisuje kot »legijo ruskih plačancev«, katere prioriteta je škodovanje turškim interesom, v povezovanju Moskve in kurdskih oblasti vidi čedalje večjo grožnjo. Jutrišnje odprtje predstavništva ene od vodilnih kurdskih političnih organizacij v ruskem glavnem mestu bo le še okrepilo turško nezaupanje do svetovne sile.