V napadu ZDA na IS v Libiji umrla ugrabljena srbska državljana

Voznika in uslužbenko srbskega veleposlaništva so iz konvoja vozil, namenjenega proti tunizijski meji, ugrabili novembra.
Objavljeno
20. februar 2016 13.09
Ma. Ja., Ma. F., STA
Ma. Ja., Ma. F., STA

Beograd − V včerajšnjem letalskem napadu ZDA na zbirališče pripadnikov skrajne sunitske milice Islamska država v Libiji sta umrla uslužbenca srbskega veleposlaništva, je danes povedal srbski zunanji minister Ivica Dačić.

»Na žalost smo dobili informacije, da je v tem napadu umrlo več tujih državljanov, med katerimi sta tudi uslužbenca našega veleposlaništva,« je po navedbah Slovenske tiskovne agencije povedal vodja srbske diplomacije. »Informacija s strani libijskih organov še ni uradno potrjena. A prejeli smo fotografije, ki jasno kažejo, da je najverjetneje točna,« je dodal.

Srbski premier Aleksandar Vučić je kasneje sporočil, da je bilo uradno potrjeno, da sta bila srbska državljana ubita v napadu. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi bila srbska talca kmalu osvobojena, če ju ne bi ubila ameriška bomba.

Kot je pojasnil Vučić, se Srbija ni nikoli neposredno pogajala z ugrabitelji, je pa imela vse pod nadzorom in vsak teden dobivala informacije, da sta Srba živa in zdrava. Srbska obveščevalna služba je po njegovih besedah med krizo s talci sodelovala z vrsto tujih obveščevalnih služb, vključno z ruskimi in ameriškimi. Vučić je še povedal, da je danes govoril z ameriškimi obveščevalci, ki pa po vsem sodeč niso imeli informacij, da so na kraju, ki so ga bombardirali, dva Srba in še nekaj tujcev.

Voznika in uslužbenko srbskega veleposlaništva so iz konvoja vozil, namenjenega proti tunizijski meji, ugrabili 8. novembra lani, v mestu Sabrata, 70 kilometrov zahodno od Tripolija, piše STA. Kot kaže sta bila ubita v včerajšnjem napadu, ki so ga ameriška letala po navedbah Pentagona izvedle na cilje, ki predstavljajo grožnjo ZDA. V napadu, v katerem je bilo ubitih več kot 40 ljudi, je bil sicer po navedbah neimenovanega predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva verjetno ubit tudi eden od vodij džihadističnih skrajnežev iz Tunizije, Noureddine Chouchane, piše STA.

Srbsko veleposlaništvo v Tripoliju kljub kaotičnim razmeram v Libiji še vedno deluje. Več desetletij tam živeči srbski državljani, med katerimi so večinoma zdravniki in drugo zdravstveno osebje, pa tudi gradbeni delavci, vsa ta leta delujejo v Libiji, tudi zaradi tesnih dvostranskih odnosov še iz časa Gadafijevega režima, še piše STA.