V Tuniziji, ob meji z Libijo, spopad varnostnih sil in skrajnežev

Oboroženi napadalci so se spravili na policijski in vojaški objekt ob libijski meji. Umrlo je 28 džihadistov in sedem civilistov.
Objavljeno
07. marec 2016 15.55
Mo. B.
Mo. B.

Tunis − Iz tunizijskega mesta Ben Guerdane, nedaleč od meje z Libijo, poročajo o napadu oboroženih skrajnežev na vojaške in policijske objekte. V srditih spopadih, ki so sledili, je bilo ubitih 28 džihadistov, deset pripadnikov varnostnih sil in sedem civilistov, med njimi tudi 12-letni deček.

Usklajeni napad na objekte se je začel zgodaj zjutraj. Več napadalcev so ubili, za tistimi, ki so pobegnili, so sprožili obsežno iskalno akcijo. V mestu velja policijska ura, pripadniki varnostnih sil pa so lokalno prebivalstvo še pred 19. uro pozivali, naj ne zapuščajo svojih domov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so na strehah razporejeni vojaki, šole in uradi so zaprti.

Tunizijske oblasti so po ameriškem zračnem napadu na objekt v Libiji, kjer so se urili pripadniki IS, poostrile nadzor v krajih ob meji, tudi v mestu Ben Guerdane, ki velja za pomembno vstopno točko v Libijo.

Na sami meji so na tunizijski strani postavili približno 200 kilometrov žične ograje, mejni prehodi so zaprti, po današnjem napadu je zaprta tudi glavna cesta proti severu. A so kljub temu iz Tunizije v zadnjih dneh poročali o napadih na pripadnike varnostnih sil.

Po podatkih Združenih narodov je v zadnjih letih v tujino odšlo več kot 5000 Tunizijcev, ki so se pridružili skrajnim islamističnim skupinam, tudi v sosednji Libiji. Prav tam so bili menda tudi skovani načrti o lanskih dveh krvavih terorističnih napadih v Tuniziji − na muzej Bardo in pa plažo hotela v mestu Sousse.