V Ženevi začetek pogajanj o Siriji

Upanja, da bo iz trenutne prekinitve ognja gladko zrasel mirovni sporazum, ni veliko.

Ma. Ja., STA
pon, 14.03.2016, 09:30

Ženeva − V Ženevi se je danes začel nov krog mirovnih pogajanj o Siriji, ki naj bi po več kot petih letih krvave državljanske vojne prinesla mir v državi. A ker se sprte strani ne morejo dogovoriti niti o dnevnem redu pogovorov, je le malo upanja, da bo iz trenutne prekinitve ognja gladko zrasel mirovni sporazum, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dolgo pričakovani pogovori, ki so se začeli dan pred peto obletnico državljanske vojne v Siriji, so rezultat naporov za končanje krvavega konflikta, v katerem je bilo doslej ubitih več kot 270.000 ljudi, na milijone pa je razseljenih.

Nekaj ur pred začetkom pogajanj sicer še vedno ni bilo jasno, o čem se bodo pogovarjali, piše STA. Kot dodaja, so se zahodne sile spravile na sirski režim, ki vztraja pri pogoju, da predsednik Bašar al Asad ostane na položaju.

Ameriški zunanji minister John Kerry je v nedeljo v Parizu tako kritiziral izjave sirskega kolega Valida Mualema o tem, da bi z umikom Asada »prestopili rdečo črto«. Po srečanju s kolegi iz Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije je dejal, da so izjave sirskega zunanjega ministra jasen poskus prekinitve procesa. »A dejstvo je, da sta Asadova najmočnejša sponzorja, Rusija in Iran, sprejela pristop, ki narekuje politično tranzicijo in v določenem času izvedbo predsedniških volitev,« je dejal Kerry. Sirska opozicija je sicer na drugi strani sporočila, da bo moral Asad oditi »na tak ali drugačen način«.

Rusija pa je sprte sirske strani pozvala h kompromisu. Kot je povedal ruski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi Aleksej Borodavkin, upajo, »da bo tokrat prevladal bolj uravnotežen in resničen pristop v pogajanjih«.

Sirska mirovna pogajanja, ki potekajo v Ženevi, so sicer prekinili v začetku februarja. Čeprav se je po zadnjem krogu pogajanj v Siriji veliko spremenilo, Asadova usoda in datuma volitev, ki naj bi jih izvedli v 18 mesecih, ostajata veliki oviri na poti do dogovora o načrtu za mir, piše STA.

Prekinitev ognja, ki velja od 27. februarja, večinoma drži, čeprav obtožbe o kršitvah prihajajo z obeh strani. Sircem, naveličanim vojne, je ponudila nekaj olajšanja in omogočila dostavo pomoči okoli 150.000 ljudem, ki živijo v obleganih mestih.

 

Prijavi sovražni govor