Makedonska vojska zajela več sto migrantov

V bližini Gevgelije na makedonsko-grški meji so se pri poskusu prečkanja reke Suva utopili trije migranti.
Objavljeno
14. marec 2016 16.52
S. P., STA
S. P., STA

Atene/Skopje - Več sto migrantov in beguncev je danes zapustilo območje migrantskega centra v grškem kraju Idomeni blizu meje z Makedonijo, prečkalo bližnjo reko in vstopilo na makedonsko ozemlje. A tam so jih pričakali makedonski vojaki. Makedonska policija je sporočila, da sprejema ukrepe za vračanje teh migrantov Grčiji.

Tiskovna predstavnica makedonske policije je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočila, da nameravajo te migrante vrniti Grčiji ter da sta policija in vojska okrepili mejno varnost na kritičnih točkah.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so migranti zapustili center v Idomeniju ter hodili okoli štiri ure, da bi zaobšli okoli tri metre visoko ograjo na meji z Makedonijo. Vmes so srečali grško policijo, ki jih je opozorila, da jih bodo makedonske sile vrnile v Grčijo. A migranti so nato začeli prečkati mejno Suvo reko, v kateri so se pred tem davi že utopili trije afganistanski migranti. Po poročanju medijev so reko prečkale tudi celotne družine z otroki.

V Idomeniju 12.000 beguncev

V bližini Gevgelije na makedonsko-grški meji so se pri poskusu prečkanja reke Suva utopili trije migranti, 23 pa so jih uspešno rešili, je poročala skopska televizija Telma. Utopili naj bi se dva moška in ženska, domnevno iz Afganistana, je navedla televizija.

Po podatkih grških oblasti je v taboru v Idomeniju 12.000 beguncev, medtem ko je po navedbah nevladnih organizacij na okoliških poljih še dodatnih 2000 ljudi. Higienske razmere so tam katastrofalne - stranišča so poplavljena, več deset otrok pa je hospitaliziranih zaradi težav z dihanjem in različnih virusov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes sporočil, da so razmere v prenapolnjenem begunskem taboru v Idomeniju na grško-makedonski meji dosegle nepredstavljivo raven.

»Priča smo vrhuncu človeške bede v Evropi. Razmere na obmejnem območju v Idomeniju so preprosto neverjetne,« je dejal predstavnik UNHCR Babar Baloch. »Nepredstavljivo je, kako grozno lahko postane, in vsak dan pade več dežja, ljudje pa trpijo, «je dodal po poročanju Mie.