Vrednost svetovnih delnic v strahu pred recesijo navzdol

V ZDA se ohlajevanje nadaljuje v proizvodnem sektorju, prvi znaki upočasnitve so tudi v storitvenem sektorju.
Objavljeno
06. februar 2016 13.28
S.P., STA
S.P., STA
Ljubljana - Makroekonomski podatki večine svetovnih gospodarstev kažejo na nadaljevanje upočasnitve gospodarske aktivnosti, strah pred recesijo pa je poslal delnice nižje. Trgi v razvoju so deloma že v recesiji, Kitajska ima najnižjo gospodarsko rast v zadnjih 25 letih. Razviti trgi pa prav tako kažejo znake upočasnitve.

V ZDA se ohlajevanje nadaljuje v proizvodnem sektorju, prvi znaki upočasnitve so tudi v storitvenem sektorju. Evropa, ki je pred kratkim bila ena redkih s pozitivnimi makroekonomskimi kazalci, se pridružuje klubu gospodarstev, ki se upočasnjujejo, navaja analitik iz družbe Finančni trgi Luka Gubo.

Kljub nižji stopnji brezposelnosti v ZDA in višjo rastjo povprečne plače od pričakovanj, so delniški trgi teden končali v rdečem območju. Najhuje so jo odnesle delnice tehnoloških podjetij, ki so končale 3,4 odstotka nižje, Amazon in Tesla Motors pa sta izgubila več kot 14 odstotkov vrednosti.

V ZDA manj delovnih mest od pričakovanih

Cena nafte je znova upadla, tokrat za pet odstotkov, medtem ko je dolar proti večini valut izgubil na vrednosti, evro je narasel za tri odstotke.

Indeksi nabavnih menedžerjev so potrdili zgodbo o upočasnitvi globalne gospodarske rasti. Kitajska industrija se po mnenju menedžerjev še naprej ohlaja, rast pa je še vedno močna v storitvenem sektorju.

Ameriško gospodarstvo je januarja ustvarilo 151.000 novih delovnih mest, manj od pričakovanih 190.000. Stopnja brezposelnosti je upadla na najnižjo raven po krizi, na 4,9 odstotka, povprečna urna postavka pa je na mesečni ravni narasla za 0,5 odstotka.

Prihodnji teden ne bo objavljenih pomembnejših makroekonomskih podatkov, razen prve ocene gospodarske rasti za območje evra za zadnje četrtletje 2015. Na četrtletni ravni se pričakuje 0,3-odstotna rast.

Slovenska borza v negativnem območju

V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 izgubil 3,1 odstotka in končal pri 1,880 točkah, industrijski indeks Dow Jones je upadel za 1,59 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je končal kar 5,95 odstotka nižje.

Frankfurtski indeks DAX je teden zaključil 5,22 odstotka nižje in končal pri 9,286 točkah. Londonski FTSE je izgubil 3,87 odstotka vrednosti, pariški indeks CAC 40 pa je zaključil teden 4,9 odstotka nižje. Španski Ibex je upadel za 3,59 odstotka, italijanski MIB pa je znova zaradi težav v bančnem sistemu močneje upadel in izgubil 7,54 odstotka.

V Aziji je šanghajski osrednji indeks narasel za 0,95 odstotka, medtem je Hongkonški Hang Seng teden sklenil 2,01 odstotka nižje, tokijski Nikkei pa je končal 3,99 odstotka nižje.

Slovenska borza je teden končala v negativnem območju, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je izgubil 1,25 odstotka vrednosti. V indeksu so največ izgubile delnice Pozavarovalnice Sava, ki so upadle za 3,03 odstotka in sedaj kotirajo pri 12,50 evrih.

Zlato za 5,5 odstotka gor

Zahtevana donosnost na 10-letne ameriške obveznice je po podatkih Bloomberga upadla na 1,84 odstotka. Pri nemških obveznicah se je zahtevana donosnost znižala na 0,29 odstotka, donosnost italijanskih obveznic je končala višje pri 1,55 odstotkih, medtem ko je zahtevana donosnost španskih obveznic narasla na 1,64 odstotka.

Zahtevana donosnost slovenske državne 10-letne obveznice z dospetjem v marcu 2026 je po podatkih elektronske borze MTS končala pri 1,56 odstotka.

Na valutnih trgih je evro teden končal kar 2,95 odstotka višje, sedaj je vreden 1,1153 dolarja. Evro je proti švicarskemu franku izgubil na vrednosti, trenutno je evro vreden 1,1065 franka.

Cena severnomorske nafte brent je teden končala pri 34,13 dolarjih za 159-litrski sod, kar predstavlja 4,85 odstoten tedenski padec. Cena zlata je pridobila 5,05 odstotka vrednosti in končala pri 1174 dolarjih za 31,1-gramsko unčo. Cena srebra je končala pri 15,05 dolarja za unčo oziroma 5,47 odstotka višje kot pretekli teden.