»Z atomsko bombo bomo potopili Japonsko«

Medtem ko Severna Koreja grozi in pripravlja nove raketne in jedrske poskuse, Trumpova administracija preusmerja pritisk na Kitajsko.
Objavljeno
14. september 2017 13.10
Zorana Baković
Zorana Baković

»Z jedrsko bombo džučeja bomo štiri otoke (japonskega) arhipelaga potopili v morje,« je v četrtek zagrozil predstavnik severnokorejskega komiteja za azijsko-pacifiški mir. Džuče pomeni »zanašanje na lastne sile«, kar je temeljni princip partijske doktrine še iz časov ustanovitelja komunističnega režima Kim Il Sunga.

»Japonska ne bo več obstajala v naši bližini,« je izjavil neimenovani uradnik komiteja, ki deluje v okviru vladajoče Delavske partije, in poudaril, da je treba »zadati odločen udarec tistim, ki jih po izstrelitvi medcelinske rakete čez japonske otoke še vedno ni srečal razum«.

Predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je zadnjo grožnjo Pjongjanga pospremil z besedami, da gre za »vražjo provokacijo«.

Sporočilo Japonski je sledilo grožnji ZDA, ki jo je dan prej odkrito izrekel severnokorejski veleposlanik pri OZN v Ženevi Han Te Song. »Prihajajoči ukrepi ... bodo ZDA prizadejali največjo bolečino, kar jo je v zgodovini doživela katera koli država,« je sporočil. Pjongjang je pripravljen uporabiti tudi »skrajna sredstva«, je dodal, in čeprav ni pojasnil, o čem konkretno govori, je njegovo izjavo pospremilo svarilo zunanjega ministrstva, ki je prek tiskovne agencije KCNA sporočilo, da ima Severna Koreja legitimno pravico do samoobrambe pred »popolno ekonomsko blokado, ki bo zadušila državo in narod«.


Zadnji paket sankcij proti Severni Koreji je med drugim močno udaril po tamkajšnji tekstilni industriji. Foto: Wong Maye-E/AP

»Demokratična ljudska republika Koreja bo podvojila napore za povečanje svoje moči v obrambi državne suverenosti in pravice do obstoja ter za ohranjanje miru in varnosti v regiji z vzpostavitvijo ravnotežja z ZDA,« so sporočili v izjavi za javnost.

Satelitski posnetki so v četrtek razkrili priprave za še en jedrski poskus v oporišču Pungje Ri ob vznožju gore Mantap. Okoliške države so trenutno najbolj zaskrbljene glede tega, koliko eksplozij lahko ta gora sploh še prenese. Po prejšnjem preizkusu termonuklearne bombe, ki so ga izvedli 3. septembra, so satelitski posnetki razkrili številne zemeljske plazove na pobočjih Mantapsana, južnokorejski mediji pa trdijo, da med Severnimi Korejci krožijo govorice o smrti večjega števila prebivalcev okoliških mest zaradi »neobičajnih razlogov«.

Severnokorejske grožnje, kakršna je zadnja, usmerjena proti Japonski, večinoma ostajajo neuresničene, vendar praviloma napovedo naslednjo potezo Pjongjanga, denimo raketni ali jedrski poskus. Nove sankcije, ki jih je v ponedeljek potrdil varnostni svet OZN, ne bodo imele nikakršnega pozitivnega učinka na razmere na Korejskem polotoku. Vsi analitiki se strinjajo, da bodo samo prisilile Pjongjang, da pospeši svoj raketni in jedrski program, zato v v bližnji prihodnosti pričakujejo nove izstrelitve ali jedrske eksplozije.

S tem se je Severna Koreja že vsilila kot eno od najpomembnejših vprašanj na dnevnem redu za november napovedanega srečanja predsednikov Kitajske in ZDA Xi Jinpinga in Donalda Trumpa. Nekdanji Trumpov strateg Steve Bannon, ki je ta teden obiskal Hongkong, kjer je nastopal, kakor da je še vedno pomemben partner v ekipi ameriškega predsednika, je ocenil, da Washingtonu zdaj ni treba razmišljati o vojaških opcijah reševanja severnokorejske krize. »Prva stvar, ki bi jo morali narediti, je pritisk na Kitajsko, da se angažira glede te države po principu ena na ena,« je dejal Bannon v pogovoru z novinarji.


Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je s svojimi zadnjimi potezami vsilil v ospredje priprav na novembrsko srečanje Donalda Trumpa in Xi Jinpinga. Foto: Carlos Barria/Reuters

Naslednji val sankcij bo tako usmerjen proti Kitajski. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v sredo izjavil, da ne izključuje ustavitve trgovine s katero koli državo, ki trguje s Severno Korejo. Poudaril je, da to vključuje tudi Kitajsko, ki je pravzaprav največja trgovinska partnerica te države. Že samo zaradi tega je v središču priprav na srečanje Xija in Trumpa »tretji človek« − mladi diktator z veliko bombo v roki.